latinica  ћирилица
13/03/2023 |  08:02 ⇒ 08:04 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Štiteći svoj bankarski sistem SAD će izazvati još više problema u svijetu

Vašington će izazvati još više problema u svijetu pokušavajući da održi svoj bankarski sistem, smatra portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL) -
Marija Zaharova (Foto: EPA-EFE/EVGENIA NOVOZHENINA/POOL)

- Zašto čekati do večeri. Svako dijete može bojicama i papirom da objasni kako će američke vlasti "održavati stabilnost bankarskog sistema". Štampaće još više neosiguranih dolara, što će izazvati još više problema u svijetu - napisala je Zaharova na svom Telegramu.

Prethodno je američki predsjednik DŽozef Bajden izjavio da će se u ponedjeljak ujutro po lokalnom vremenu obratiti u vezi sa zaštitom američkog bankarskog sistema.

Ranije su američka ministarka finansija DŽenet Јelen, predsjednik Federalnih rezervi DŽerom Pauel i predsjednik Federalne korporacije za osiguranje depozica Martin Grunberg izdali zajedničku izjavu u kojoj su objavili odluku Federalnih rezervi da bankama stavi na raspolaganje dodatna sredstva kako bi im pomogla da obezbijede neophodna sredstva za zadovoljenje potreba svojih štediša.

Osim toga, američke vlasti će od 13. marta svim štedišama bankrotirane američke banke Silicijumska dolina omogućiti pristup njihovoj štednji.

Biće zaštićeni i klijenti njujorške Signačer banke, koja je zatvorena u nedjelju.