latinica  ћирилица
13/03/2023 |  09:51 ⇒ 09:59 | Autor: SRNA

Sljedeće sedmice izložba ručnih radova "Čarolija niti" u Istočnom Sarajevu

Matična biblioteka Istočno Sarajevo organizuje sljedeće sedmice izložbu ručnih radova "Čarolija niti" pod nazivom "Predem tanko pa se čini malko", a rok za prijavu izlagača i takmičara je do srijede, 15. marta.
Istočno Sarajevo- Matična biblioteka - plakat - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo- Matična biblioteka - plakatFoto: SRNA

Izložba počinje u ponedjeljak, 20. marta, i trajaće do srijede, 22. marta, a biće održana u Matičnoj biblioteci Istočno Sarajevo.

Tematski zadatak ove godine je tradicionalna obrada-predenje vune, pa je tim povodom organizovano takmičenje u predenju vune na preslici i vretenu.

Šesnaesta kulturno-edukativna manifestacija "Čarolija niti" i ove godine okuplja ljubitelje narodne kulture i umjetnosti, izlagače i takmičare u tradicionalnom prenošenju saznanja i umijeća, predstavljanju starih tehnika ručnog rada, narodne usmene predaje i drugog nematerijalnog kulturnog nasljeđa, najavljeno je iz Matične biblioteke Istočno Sarajevo.

U saopštenju se navodi da bi takmičarka/prelja trebalo da ima svoju preslicu, vunu i vreteno. Vrednovaće se najbolje izvedena tanka nit i količina namotane pređe na vretenu u vremenu od dva časa.

Poželjno je da se takmičarke predstave i u usmenoj predaji, što podrazumijeva, kraći prikaz iz ličnog iskustva i sjećanja - značaj ručnog rada nekada, tradicionalno prenošenje, uloga prelje u kućnoj i široj zajednici, statusni simbol i narodna vjerovanja za preslicu, zatim bojenje, obrada i prerada vune.

U sveukupnu ocjenu za prve tri nagrade ulazi i usmeno predstavljanje.

Nagrade su novčane za prva tri mjesta - 100 KM, 70 KM i 50 KM.

Ostali učesnici dobiće posebna priznanja i prigodne poklone.

Prema najavi programa u ponedjeljak, 20. marta, od 10.00 časova je postavka štandova i izloga prema slobodnom izboru, namjeni i sopstvenoj kreativnosti ili tematskom zadatku, a zvanično otvaranje izložbe je predviđeno u 12.00 časova.

U utorak, 21. marta, od 12.30 do 14.30 časova predviđen je takmičarski dio programa, predenje vune na preslici i vretenu.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 9.00 do 19.00 časova.

U srijedu, 22. marta, od 12.00 časova je najavljen muzičko-scenski program, dodjela nagrada i priznanja, te zatvaranje manifestacije i koktel za učesnike.