latinica  ћирилица
13/03/2023 |  10:22 ⇒ 10:24 | Autor: SRNA

Kusturica: Hvala ti, dragi Dragoslave, za tvoju umjetnost

Proslavljeni srpski i svjetski reditelj Emir Kusturica oprostio se od pisca, scenariste i dramaturga Dragoslava Mihailovića, koji je preminuo juče, porukom u kojoj mu je zahvalio za umjetnost i grandiozne lekcije pismenosti koje je ostavio u svojim knjigama.
Emir Kusturica (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI, ilustracija) -
Emir Kusturica (Foto: EPA-EFE/KHALED ELFIQI, ilustracija)

Kusturica je naveo da je knjiga "Kada su cvetale tikve" odredila i njegov umjetnički put.

- Sudar sa likovima i situacijama ovog urbanog romana bio je ključan u odluci da se i ja bacim u svijet fikcije. Tragizam i duhovita vizija Dušanovca, drama Informbiroa, karakteri čije sam dvojnike pronalazio u životu, prigradskim udžericama i surovost ulice, sve su to bili elementi za paralelnu sliku svijeta koja mi je pomogla da prepoznam slične događaje u vlastitom životu i da ih kroz objektive, kamerom uvećam na velikom filmskom platnu. Putuj srodna dušo, moju si zakačio jednom i zauvijek - istakao je Kusturica u oproštajnoj poruci upućenoj Dragoslavu Mihailoviću, koji je preminuo juče u Beogradu u 93. godini.

Mihailović je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ i dobitnik je mnogih književnih nagrada i priznanja.