latinica  ћирилица
13/03/2023 |  11:14 ⇒ 11:56 | Autor: RTRS

Ekonomija, razvoj i poboljšanje kvalitete života građana, prioriteti novog premijera Kine (FOTO)

Novoizabrani premijer Narodne Republike Kine, održao je svoju prvu konferenciju za novinare od stupanja na ovu funkciju, nakon čega je jasno da će njegov fokus djelovanja biti usmjeren ka ekonomiji, njenom razvoju ali i suzbijanju posljedica nanesenih virusom korona.
Kina - Foto: RTRS
KinaFoto: RTRS

Izlažući prioritete nove vlade, kineski premijer Li Ćiang je obećao da će se usredsrediti na pridržavanje pristupa razvoja usmjerenog na ljude, promovišući razvoj visokog kvaliteta i produbljivanje reformi.

Li je obećao da će sprovesti važne odluke i planove donijete na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine, koji je izložio razvojne planove zemlje za narednih pet godina i dalje.

On je objasnio da rastuća tražnja obuhvata domaću i spoljnu tražnju i investicije, a reforma inovacija podrazumijeva institucionalne, tehnološke industrijske inovacije.

Foto: RTRS

- Ključ stabilnosti je stabilizacija rasta i zapošljavanje, a ključ napretka je u visokokvalitetnom razvoju - izjavio je Ćiang.

Dodaje da Kina ima jedinstvene prednosti poput ogromnog tržišta, industrijskog sistema, te stabilnog tržišta rada, što daje čvrste preduslove za dalji razvoj, ipak akcenat stavlja na institucionalne prednosti.

- Kada smo kod poteškoća, uvijek kroz razvoj, postižemo bolje rezultate u njihovom prevazilaženju, tako da mi Kinezi, nećemo biti savladani nikakvim poteškoćama - izjavio je Li.

Nova vlada će uložiti velike napore na svakom poslu koji se odnosi na građane, rekao je Li, napominjući da je krajnji cilj poboljšanje njihovog životnog standarda.

Novi kineski premijer pokušao je danas da umiri i privatni sektor u zemlji, rekavši da će se okruženje za preduzetnička preduzeća poboljšati, te da će sve kompanije u zemlji imati isti tretman.

Li Ćiang, obratio se novinarima nakon zatvaranja prve sjednice 14. Nacionalnog narodnog kongresa, nacionalnog zakonodavnog tijela zemlje.

Promovisanje ekonomskog i društvenog razvoja, bilo je u fokusu ovogodišnje sesije, pošto se Kina nalazi u ključnoj fazi sprovođenja planova, postavljenih na 20. nacionalnom kongresu Komunističke partije Kine.