latinica  ћирилица
13/03/2023 |  11:16 ⇒ 11:22 | Autor: sputniknews.com

Đinping: Kina mora da se suprotstavi miješanju spoljnih sila po pitanju Tajvana

Kina će se odlučno suprotstaviti miješanju spoljnih sila po pitanju Tajvana i separatističkih aktivnosti koje su usmjerene na nezavisnost ostrva, izjavio je na ceremoniji zatvaranja prve sesije Nacionalnog narodnog kongresa Kine 14. saziva kineski predsjednik Si Đinping.
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO) -
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/MARK R. CRISTINO)

- Neophodno je čvrsto se pridržavati principa "jedne Kine" i poštovati konsenzus iz 1992. godine, aktivno promovisati miran razvoj odnosa između dvije obale Tajvanskog moreuza, odlučno se suprotstavljati intervenciji spoljnih sila i separatističkim aktivnostima usmjerenim na "nezavisnost Tajvana" - rekao je kineski predsjednik.

Prema njegovim riječima, Kina će nastaviti da stalno promoviše proces ponovnog ujedinjenja sa Tajvanom.

Najvećim kineskim ostrvom Tajvanom upravlja njegova administracija od 1949. godine. Zvanični Peking smatra da je ostrvo kineska provincija.

Tenzije u odnosima između Vašingtona i Pekinga su postale izraženije nakon posjete predsjednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu početkom avgusta 2022. godine.

Ubrzo nakon dolaska Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vježbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva.

Modernizacija vojske

Kineski predsjednik je pojasnio da vlada zemlje mora da obezbijedi modernizaciju Narodnooslobodilačke vojske Kine kako bi zaštitila suverenitet i razvoj zemlje.

- Neophodno je sveobuhvatno promovisati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga, pretvoriti Narodnooslobodilačku vojsku Kine u čeličnu stijenu kako bi se efikasno zaštitio nacionalni suverenitet, bezbjednost i razvoj - istakao je kineski predsjednik.

Otvorena politika

Kineske vlasti namjeravaju da čvrsto sprovode politiku otvorenosti nacionalne ekonomije u odnosu na druge zemlje i istovremeno učestvuju u njihovom razvoju, rekao je on i dodao da je neophodno da se koriste globalni resursi i tržišta.

Naglasio je da je potrebno da se Kina razvija i istovremeno učestvuje u razvoju drugih zemalja.

- Kina će obezbijediti još veću stabilnost i usmjeriće još više pozitivne energije za sveopšti mirni razvoj - podvukao je Si i dodao da Peking namjerava da stvori prijatnu međunarodnu atmosferu za nacionalni razvoj.

Prva sesija Nacionalnog narodnog kongresa Kine 14. saziva otvorena je 5. marta.

U njoj je učestvovalo više od 2,9 hiljada poslanika, koji su za devet dana usvojili dopune zakona o zakonodavnom pravu, odobrili reformu strukture Državnog savjeta Kine, glasali za kandidature višeg rukovodstva, direktore ključnih državnih institucija i ministarstava zemlje i dogovorili se o strateškim pitanjima za državni razvoj.