latinica  ћирилица
13/03/2023 |  11:50 ⇒ 11:52 | Autor: sputniknews.com

Zatvorena još jedna velika američka banka, treća po redu

Američke regulatorne vlasti zatvorile su Signačer banku (Signature Bank) sa sjedištem u Njujorku, velikog igrača u kripto industriji, kako bi pokušale da spriječe krizu na bankarskom tržištu.
Kripto valuta (Foto:  EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Kripto valuta (Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

Signačer je jedna od glavnih banaka kripto industrije sa sjedištem u Njujorku, najveća pored Silvergejta, koji je prošle nedjelje objavio da će izvršiti likvidaciju javlja Si-En-Bi-Si.

U zajedničkom saopštenju Federalne korporacije za osiguranje depozita, ministarstva finansija i Federalnih rezervi navodi se da postoji sistemski rizik i da se banka zbog toga zatvara.

Regulatori SAD-a su objasnili da su donijeli odluku o zatvaranju banke, koja je veliki povjerilac u kripto industriji, u cilju sprečavanja širenja bankarske krize.

Regulatori banaka su saopštili da klijenti Signačer banke imaju pun pristup svojim depozitima, kako bi mogli da povrate svoj novac nazad.

- Svi deponenti ove institucije će biti obeštećeni, kao i u slučaju banke Silicijumske doline, tako da nijedan gubitak neće snositi poreski obveznici - saopštili su regulatori.

Međutim, Si-En-Bi-Si navodi, pozivajući se na izvore u ministarstvu finansija, da će deponenti biti obeštećeni, ali da će propasti ulaganja vlasnika kapitala i obveznica u obe banke.

Signačer banka je na dan 31. decembra 2022. imala 110,4 milijarde dolara ukupne imovine i 88,6 milijardi dolara ukupnih depozita, prema podacima američkih finansijskih vlasti.

Banka Silicijumske doline zatvorena je u petak i zaplijenjeni su njeni depoziti, što je najveći bankarski kolaps u SAD od finansijske krize 2008. godine i drugi po veličini ikada.

Potez je uslijedio nekoliko dana nakon što je ta institucija objavila da ima poteškoća u poslovanju.

Banka Silicijumske doline propala je poslije tzv. bankarske panike 10. marta. Bankrotom te banke najviše su pogođene tehnološke kompanije, koje su u velikoj mjeri poslovale sa njom, ali i start-ap kompanije, pojedini mediji, proizvođači vina iz Kalifornije...

SVB banka, jedna od glavnih banaka tehnoloških kompanija, doživjela je rast depozita 2021. poslije uspona tehnološkog sektora tokom pandemije virusa korona.

Ta banka je ulagala novac u dugoročne državne obveznice, ali je njihova vrijednost počela da pada zbog rasta kamatnih stopa usljed inflacije i odluke Federalnih rezervi SAD da podignu referentnu kamatnu stopu.

Da bi prikupio gotovinu za isplatu deponenata koji su se povlačili, SVB je 8. marta objavio da prodaje hartije od vrijednosti vrijedne 21 milijardu dolara, a pozajmio je i 15 milijardi dolara, te najavio prodaju trezorskih akcija kako bi prikupio još 2,25 milijardi dolara.

Ova najava, kao i upozorenje velikih investitora iz Silicijumske doline, doveli su do bankarske panike i povlačenja sredstava deponenata u vrijednosti od 42 milijarde, što je dovelo do bankrota.