latinica  ћирилица
13/03/2023 |  12:21 ⇒ 13:03 | Autor: SRNA

Zečević: Evropa da, ali ne po svaku cijenu

Spoljni član Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske Milan Zečević izjavio je Srni da je shodno kandidatskom statusu BiH, od 15. decembra prošle godine, intenziviran proces rješavanja obaveza proizašlih iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, a dodatno preciziran sa Mišljenjem Evropske komisije o 14 ključnih prioriteta koje BiH mora da ispuni na svom putu ka punopravnom članstvu u EU.
Milan Zečević - Foto: Ustupljena fotografija
Milan ZečevićFoto: Ustupljena fotografija

Zečević je naglasio da Republika Srpska odgovorno pristupa izvršenju svog dijela obaveza, te nakon ekspeditivnog konstituisanja Narodne skupštine, njenih radnih tijela, kao i izbor nove Vlade, samo se potvrđuje da je najfunkcionalnija cijelina unutar BiH.

On je rekao da su imenovani odbori i tematski pododbori propisani SSP-om koji organizuju i nadziru rad pojedinih sektora Vlade na osnovu obaveza iz Sporazuma i istakao da sve to ukazuje na neupitnu spremnost Republike Srpske za čvrsto opredijeljenje ka evropskom putu.

- Međutim, ipak, treba naglasiti i upoznati naše građane da ovaj, kao i svaki drugi sporazum stvara obostrana prava i obaveze, te da bismo mi ostali dosljedni evropskom putu, očekujemo uzajamno uvažavanje i naših stavova, prvenstveno izraženih kroz poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, gdje je jasno i nedvosmisleno dodijeljen i međunarodno priznati status Republike Srpske, kao i nadležnosti koje joj kao partneru na nivou BiH i pripadaju - pojasnio je Zečević.

Prema njegovim riječima, među 14 prioriteta koji su sada već uslovno predstavljeni za evropski put, nekoliko njih zahtjeva značajne ustavne izmjene o čemu je veoma teško postići dogovor.

- Bilo je nekoliko pokušaja od Republike Srpske da započne pripreme kompromisnih rješenja ove problematike, međutim proteklih godina iz Federacije BiH nije izražena želja za partnerstvom u vezi sa ovim pitanjima. Takođe, u Mišljenju Evropske komisije istaknut je značaj reforme sudstva, od Ustavnog suda pa do VSTS-a, a proteklih dana smo svjedoci dijametralnog djelovanja to jeste političke instrumentalizacije odluka Ustavnog suda, kroz ponašanja stranih sudija u ovoj instituciji, a na kraju njihovo pitanje je i predviđeno da se riješava u 14 prioriteta - pojasnio je Zečević.

On je dodao da je u obavezama iz SSP-a značajan dio usmjeren na carinske regulative za odobravanje plasmana određenih proizvoda iz EU, kroz konstituisanje uzajamnog tržišta, te naglasio da ovaj vid trgovinske integracije svakako traži određene ustpuke na teret domaćeg tržišta.

- Realnost jeste da Republika Srpska očekuje druge vidove kompenzacije kroz IPA fondove ili druge instrumente projektne podrške. Ali, u poslednje vrijeme sve češće dolazi do kočnica na ovom polju od pojedinih zapadnih zemalja, čime smo i mi primorani da nanovo razmatramo našu poziciju. Јer, moramo biti jedinstveni u stavu da smo svi za Evropu, ali ne po svaku cijenu - poručio je Zečević.

Na osnovu potpisanog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH, jedna od osnovnih stavki jeste postpeno usklađivanje postojećih, kao i budućih, pozitivnih pravnih propisa sa zakonodavstvom Evropske unije.

Na osnovu tih preuzetih obaveza, jedan od osnovih zadataka parlamentarnog Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju jeste razmatranje o stepenu usklađenosti svih izmjena domaćeg zakonodavstva, kao i donošenja novih propisa, sa EU aquisom, odnosno sa pravnom tradicijom i propisima EU.

Kroz rad Odbora, a po podacima iz ministarstava, koje objedinjuje Ministarstvo za evropske integracije i međunarodnu saradnju, potrebno je zakonskim propisima dodijeliti ocjenu usklađenosti, djelimične usklađenosti i neusklađenosti sa EU propisima, odnosno izvršiti proces upoređivanja sa primarnim ili sekundarnim pravnim izvorima EU, ili ukoliko nema zajednički usaglašenog pravnog osnova, dodjeljuje se ocjena neprimjenjivosti.