mtel
latinica  ћирилица
13/03/2023 |  12:42 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Krišto-Golob: Kandidatski status je istorijska šansa za BiH

Premijer Slovenije Robert Golob istakao je nakon sastanka u Sarajevu sa predsjedavajućom Savjeta ministara Borjanom Krišto da se jasno i iskreno promijenila atmosfera u Briselu kada je riječ o BiH i da je kandidatski status za članstvo u EU istorijska šansa za BiH.
Robert Golob i Borjana Krišto - Foto: Ustupljena fotografija
Robert Golob i Borjana KrištoFoto: Ustupljena fotografija

Golob je rekao da za sve u BiH ima dvije poruke - prva je da je kandidatski status istorijska šansa za BiH, a druga je da Slovenija želi biti najveći saveznik BiH na njenom evropskom putu.

On je rekao novinarima da je prethodnih 20 godina proces proširenja zaustavljan sa tehničkim i administrativnim pitanjima, te dodao da je to danas postalo političko pitanje i da ovaj trenutak treba iskoristiti za napredak BiH na tom putu.

- Slovenija nudi svaku pomoć BiH na tom putu - od tehničke, pa sve do finansijske - poručio je Golob.

On je zahvalio za današnji prijatan doček i priliku da razgovara o tome kako poboljšati evropsku perspektivu BiH.

- Velika promjena desila se u politici Slovenije, a i u spoljnoj politici. U suštini, intenzivirao se princip solidarnosti i političke saradnje jer ćemo samo na takav način doći do privrednog napretka zemalja - rekao je Golob.

On je naglasio da se taj princip posebno treba primijeniti u BiH, baš zbog njene prošlosti, te istakao da Slovenija želi stabilnost u ovom dijelu Evrope.

- Slovenija želi stabilnost ovdje, i zbog naših privrednih i ekonomskih odnosa, gdje Slovenija ulaže u BiH. Naši napori za to su logični i tu nema skrivenih poruka - rekao je Golob.

On je rekao i da Slovenija želi nastaviti ulaganja u BiH.

- U ovim razgovorima rekli smo i svoje mišljenje za ekonomski potencijal BiH i da tu imamo prostora poboljšati sve, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije. Slovenija je spremna ulagati u taj dio - naveo je Golob.

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je da BiH sa Slovenijom ima tradicionalno dobre odnose, posebno ekonomske, te zahvalila Sloveniji, koja se zalagala za to da BiH dobije kandidatski status.

- To je nešto što BiH znači, barem u formalno-pravnom smislu smo bliže korak porodici EU. Taj signal i kandidatski status šalju poruku da je mjesto BiH u evropskoj porodici - navela je Krišto, koja je sa Golobom, između ostalog, razgovarala o kandidatskom statusu BiH, bilateralnim odnosima, mogućnostima unapređenja, kao i regionalnoj saradnji.

Krišto je rekla novinarima da je Savjet ministara već radio na određenim koracima koji se odnose na reforme i ponovila da reforme moraju podrazumijevati i izmjene Izbornog zakona.

- Imam namjeru potpisati sporazum o pružanju tehničke pomoći BiH za evroatlantski put. Goloba sam informisala o tome da su koraci Savjeta ministara upravo na ovim reformama i da je napravio korake kada je u pitanju reforma javne uprave, unutrašnje tržište, infrastrukturni projekti i ostalo što je potrebno za funkcionisanje pododbora EU i BiH - navela je Krišto.

Ona je napomenula da je obaveza u BiH napraviti ograničene promjene Ustava i Izbornog zakona na principima ravnopravnosti sva tri naroda i svih drugih građana.

- Mi trebamo obratiti pažnju na to da radimo na političkim prilikama, unutrašnjem dijalogu, s obzirom na to da je BiH po Ustavu zemlja konstitutivnih naroda i drugih građana - navela je Krišto.

On je rekla da je Savjet ministara usvojio globalni fiskalni okvir, da se nada da će budžet za ovu godinu biti usvojen na jednoj od narednih sjednica i da će nakon toga Predsjedništvo predložiti kao zakonski predlagač ovaj dokument i uputiti ga Parlamentarnoj skupštini na usvajanje.

Krišto je naglasila da je cilj BiH razvijati i regionalnu saradnju.

- Želimo jačati regionalnu saradnju, održavanjem dobrih i prijateljskih odnosa sa susjedima kroz postojeće inicijative, uvažavanje i izgradnju mira, dobrosusjedske odnose, očuvanje suvereniteta svake zemlje i rješavanje otvorenih ili spornih pitanja mirnim putem - rekla je Krišto, koja je zahvalila premijeru Slovenije što je za prvu posjetu izabrao BiH.