latinica  ћирилица
13/03/2023 |  13:23 ⇒ 13:29 | Autor: TANЈUG

Policija u Zagrebu identifikovala čovjeka koji je Indijca vrijeđao na rasnoj osnovi

Zagrebačka policija saopštila je danas da je identifikovala, ali da još uvijek traga za muškarcem koji je, kako je objavljeno na društvenim mrežama, uputio rasističke uvrede dostavljaču iz Indije.
Policija - Foto: RTRS
PolicijaFoto: RTRS

- Uvidom u javno objavljene snimke, navedeni događaj bi se mogao kvalifikovati kao krivično djelo javno podsticanje na nasilje i mržnju - navodi se u saopštenju.

Za to djelo predviđena je kazna do tri godine zatvora.

U policiji navode da su odmah po saznanju o objavljenim snimcima, na kojima je vidljivo vrijeđanje stranih državljana, započeli kriminalističko istraživanje sa ciljem prikupljanja svih relevantnih činjenica i otkrivanja osobe sa snimaka.

Operativnim radom vrlo brzo je utvrđen identitet muškaraca koji se dovodi u vezu s ovim događajem te su u toku mjere intenzivnog traganja za njim, a s područja je Policijske uprave zagrebačke.

Policija je pozvala građane koji imaju bilo kakva saznanja o ovom muškarcu da im se jave.

Snimak muškarca koji u Zagrebu vrijeđa dostavljača porijeklom iz Indije, objavljen u nedjelju, izazvao je brojne negativne reakcije.

Autor snimka dostavljača pita odakle je, a kada je dobio odgovor, uzvratio mu je riječima: "Odlazi kući, ovo nije tvoja zemlja", nakon čega ga je opsovao i poručio mu da se vrati u Indiju.