latinica  ћирилица
13/03/2023 |  13:47 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Podrška Vlade i resornog ministarstva Semberiji; Saradnja ključna (VIDEO)

Semberija će, kao žitnica Republike Srpske, imati i ubuduće podršku Vlade i resornog ministarstva, ali je neophodno unaprijediti saradnju lokalne zajednice i nadležnih republičkih institucija - istaknuto je na Panel diskusiji "Podrška semberskom selu", koju je organizovala Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu".
"Podrška semberskom selu" - Foto: SRNA
"Podrška semberskom selu"Foto: SRNA

Povećanje agrarnog budžeta na 180 miliona konvertibilnih maraka omogućiće sigurniju proizvodnju dovoljnih količina ratarskih kultura, povrća i voća, ali i stočnog fonda - zaključeno je na ovom skupu.



Nakon ranije izdvojenih tri miliona konvertibilnih maraka, Vlada Republike Srpske obezbijedila je i dodatna dva miliona za ruralni razvoj Semberije. Mogućnosti za saradnju sa nadležnim republičkim institucijama su mnogo veće, ali ih aktuelni gradonačelnik i njegovi saradnici ignorišu- naglasio je direktor Agrarnog fonda Zlatan Lazarević.

- Ministarstvo poljoprivrede i Vlada Republike Srpske je pokazalo kako gleda na Bijeljinu i da je to potpuno suprotno od onog kako to neko želi da predstavi, da bi očuvao svoju fotelju, a to ide preko leđa naših poljoprivrednika. Mi to nećemo dozvoliti - rekao je Lazarević.

Dobra saradnja Skupštine i Agrarnog fonda u protekle dvije godine rezultirala je povećanjem agrarnog budžeta sa 1,1 na 2,7 miliona konvertibilnih maraka. Sredstva za razvoj poljoprivrede bila bi sigurno veća da postoji odgovarajuća saradnja lokalne uprave i nadležnih republičkih institucija ,upozoravaju iz Komisije za poljoprivredu i selo bijeljinske Skupštine.

- To govori koliko je bitna saradnja lokalne zajednice i republičkih institucija, a to u ovom momentu pod rukovodstvom gradonačelnika Bijeljine nema puno kapaciteta - kaže Boban Јovičevi, predsjednik Komisije za poljoprivredu i selo Skupštine Grada Bijeljina.

Sve inicijative poljoprivrednika Semberije resorno ministarstvo je uvažilo. Povećanje republičkog agrarnog budžeta omogućilo je i povećanje podsticaja i premija što daje proizvođačima sigurnost u ovogodišnjoj proizvodnji.

- Vi znate da smo mi tražili budžet od 180 miliona koji je ispoštovan, tražili smo 500 KM za pšenicu koje je ispoštovano, tražili smo te limite za traktore koji su ispoštovani, da pod tim kilovatima bude to, da jednostavno bude pravednija isplata - naveo je Boško Radić predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

Republički agrarni budžet, od 180 miliona maraka, nikada veći. Ova sredstva obezbijediće kontinuitet u proizvodnji hrane koja je strateški važna za Republiku Srpsku, naglasio je resorni ministar.

- Svaka lokalna zajednica je dužna da se bez obzira na bilo kakve političke konotacije odazove i bude partner sa Vladom Republike Srpske. Ovdje u Bijeljini to nije slučaj i neprestano prebacivanje krivice na neki fantomski objekat apsolutno ne stoji. Lokalna zajednica mora da radi, Vlada mora da radi, mi smo partneri svima onima koji nas pozovu mi ćemo doći - naglasio je Savo Minić ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Poljoprivredna proizvodnja temelj je opstanka i budućeg razvoja Republike Srpske, zato će za podsticaje proizvođačima i ruralni razvoj sela, iz republičkog agrarnog budžeta biti usmjerena značajna sredstva.