latinica  ћирилица
13/03/2023 |  13:53 ⇒ 13:57 | Autor: SRNA

Komisija za Hilandar usvojila izvještaj o radovima na obnovi manastira

Komisija za Hilandar na svojoj prvoj sjednici u novom sazivu usvojila je izvještaj o realizovanim radovima i aktivnostima u okviru Programa obnove Svetog manastira Hilandar u 2022. godini, kao i finansijski izvještaj o utrošenim sredstvima u iznosu od 194 miliona dinara /1,65 miliona evra/, saopštilo je Ministarstvo kulture Srbije.
Manastir Hilandar - obnova - Foto: SRNA
Manastir Hilandar - obnovaFoto: SRNA

Na sjednici u Vladi Srbije, kojom je predsjedavala ministar kulture Maja Gojković, predočeno je da se tokom 2022. godine odvijala rekonstrukcija konaka Dohije i Igumenarije sa paraklisima Svetog Save i Svetog Dimitrija.

Konstatovano je da je na objektu Dohije završen krov i nastavljena statička sanacija objekta, dok su na objektu Igumenarije u toku grubi građevinski radovi.

Komisija je, kako se navodi u saopštenju, razmotrila i usvojila program radova u okviru obnove Svetog manastira Hilandar za 2023. godinu, kojim je planirano da se tokom ove godine završe svi arhitektonsko - građevinski radovi na sanaciji i obnovi Dohije, a sljedeće godine i Igumenarije.

Na sjednici je naglašeno da se radilo i na izgradnji nove infrastrukture manastira Hilandar, posebno vodovodne i kanalizacione mreže, kao i da je završen centralni kolektor za prečišćavanje otpadnih voda.

- Završena je izgradnja kotlarnice i nastavljeni su dalji radovi na izgradnji elektroenergetskog sistema - navodi se u izvještaju.

Pored Gojkovićeve, sjednici su prisustvovali I zamjenik predsjednika Komisije za Hilandar - ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, kao i članovi Komisije, među kojima je i njegovo preosvveštenstvo episkop jegarski Nektarije.