mtel
latinica  ћирилица
13/03/2023 |  14:21 ⇒ 17:33 | Autor: RTRS

Banjaluka dobija prvi Kalendar duhovnih i istorijskih događaja (VIDEO)

Banjaluka bi uskoro trebalo da dobije prvi Kalendar duhovnih i istorijskih događaja, saopšteno je nakon sastanka predstavnika grada i udruženja koja baštine tradiciju. Cilj je očuvanje istorije i identiteta.
Konferencija za novinare - Foto: RTRS
Konferencija za novinareFoto: RTRS

Njegovanje tradicije i kulture osnovni su preduslov za opstanak i očuvanje identiteta. Narodna igra i pjesma neizostavan su segment, ali i ambasador srpske tekovine.

- Želja nam je da u narednom periodu još više posvetimo pažnju ovoj oblasti, zato smo danas u punom sastavu da zajedničkim snagama dođemo do što kvalitetnije realizacije prvog kalendara duhovnih i istorijskih događaja - navela je Olivera Čudić Asocijacija banjalučkih kulturno-umjetničkih društava i ansambla narodnih igara i pjesama.

Zaštita istorije i kulture zadatak je svake lokalne zajednice, ali i pojedinca, smatra gradonačelnik.

- Unošenje badnjaka, obilježavanje Badnjeg dana , samo su neki od događaja koje smo stavili u naš Kalendar koji grad treba još snažnije i odvažnije da podrži - smatra Draško Stanivuković gradonačelnik Banjaluke.

Predrag Adamović iz Srpsko sabranje "Baštionik" naveo je da će dati punu podršku ovim aktivnostima.

- Banjaluka jeste grad gdje su svi dobrodošli, ali ne smijemo zaboraviti da su za ovaj grad ginuli najbolji sinovi - dodao je Adamović.

Iz Gradske uprave poručuju da će kalendar, ali i svi drugi prijedlozi, nakon uslaglašavanja sa svim relevantnim udruženjima, biti upućeni u skupštinsku proceduru.