latinica  ћирилица
13/03/2023 |  14:41 ⇒ 17:37 | Autor: RTRS

Godišnjica smrti Ive Andrića; Iza sebe ostavio veliki književni opus (VIDEO)

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost i jedan od najpoznatijih pisaca s prostora bivše Јugoslavije, Ivo Andrić, preminuo je prije 48 godina, 13. marta 1975. godine, a iza sebe je ostavio veliki književni opus.
Andrićgrad - Foto: RTRS
AndrićgradFoto: RTRS

Povodom godišnjice smrti velikog nobelovca profesori i učenici Srednjoškolskog centra "Ivo Andrić" iz Višegrada položili su cvijeće na spomenike Andriću kod Višegradske ćuprije i u Andrićgradu.

- Učenici su danas imali priliku da čuju najzanimljivije detalje iz života Ive Andrića , da pomenu djela koja su do sada čitali i koja će tek čitati i da uporede likove iz romana sa likovima iz stvarnog života - kaže Dragana Zečević, direktorka SŠC "Ivo Andrić" Višegrad.

Profesorka srpskog jezika i književnosti Dijana Inđić-Milošević navela je da se pripremaju razne performanse kao i da učestvujuj u organizaciji Višegradske staze.

- Tako da su naši srednjoškolci dobro upoznati sa djelima Ive Andrića. Stalno iznova i iznova iščitavamo "Eksponto", "Znakove pored puta" i naravno Andrićeve "Pripovjetke" sa Andrićevom tematikom.