latinica  ћирилица
13/03/2023 |  15:13 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Vlada Srpske zadužila institucije da nastave s aktivnostima zaštite imovine

Vlada Republike Srpske donijela je danas zaključak kojim, polazeći od privrženosti Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, smatra neprihvatljivim odluke Ustavnog suda BiH kojom se podrivaju nadležnosti Republike Srpske i urušavaju egzistencijalne osnove njenog postojanja.
Vlada Republike Srpske - Foto: Ustupljena fotografija
Vlada Republike SrpskeFoto: Ustupljena fotografija

Iz Vlade je saopšteno, u vezi sa aktom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 3. marta, da zadužuje sve institucije izvršne vlasti da pri izvršavanju svojih nadležnosti dosljedno poštuju i pridržavaju se Zaključaka Narodne skuštine Republike Srpske u vezi sa informacijom o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH broj 02/1-021-144/20 iz 2020. godine.

Vlada je preporučila Pravobranilaštvu Republike Srpske i Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove da kod svih postupaka u upravnim stvarima vezanim za građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište, šume ili šumsko zemljište, a gdje su stranke u postupcima nosioci svojine javnog prava /Republika Srpska, jedinica lokalne samouprave, javno preduzeće, javna ustanova ili druge javne službe koji su nosioci svojine javnog prava/ sva sporna pitanja rješavaju sporazumno.

Vlada Republike Srpske preporučila je Pravobranilaštvu da, u skladu sa zakonskim nadležnostima, nastavi preduzimati aktivnosti radi zaštite i ostvarivanja imovinskih prava i interesa zastupanih subjekata, u skladu sa ovim zaključcima, te naložila Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da izvrši sveobuhvatnu analizu Zakona o šumama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu i predloži Vladi dalje postupanje.

Na posebnoj sjednici Vlade Generalni sekretarijat je zadužen da, u saradnji sa resornim ministarstvima i akademskom zajednicom, pripremi informaciju o zaštiti prava i interesa Srpske povodom djelovanja Ustavnog suda BiH, koja će biti dostavljena Narodnoj skupštini na razmatranje, a ovaj zaključak stupa na snagu danom njegovog donošenja.