latinica  ћирилица
13/03/2023 |  16:42 | Autor: SRNA

Čubrilović - Mišić: Urediti sistem plata kroz usvajanje opšteg kolektivnog ugovora

Na sastanku ministra saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića sa delegacijom Saveza sindikata razgovarano je o sistemu uređenja plata u Srpskoj kroz usvajanje opšteg kolektivnog ugovora, a predložene su mjere i analizirani pregovori o iznosu najniže plate i stanje u djelatnosti saobraćaja u privatnom sektoru.
Mišić i Čubrilović - Foto: RTRS
Mišić i ČubrilovićFoto: RTRS

Sagovornici su u Banjaluci ocijenili da je položaj radnika u djelatnosti saobraćaja nepovoljan, te da je neophodno urediti sistem plata kroz usvajanje kolektivnog ugovora i nastaviti aktivnosti na smanjenju sive zone u oblasti prijave radnika i isplate plata, kroz sprovođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobija od privrednog subjekta.

Čubrilović je uputio podršku aktivnostima Saveza sindikata i prijedlogu mjera za sistem uređenja plata, navodeći da je neophodno onemogućiti zloupotrebu sistema isplate dijela plata u kovertama, te pronaći rješenje u interesu radnika, saopšteno je iz resornog ministarstva.

On je naglasio je da će podržati sve kvalitetne reformske procese i aktivnosti koje sprovodi Savez sindikata, a koje su usmjerene na poboljšanje položaja radnika u Srpskoj.

Predsjednik Saveza sindikata Ranka Mišić istakla je da je Ministarstvo saobraćaja i veza važan partner i da je za unapređenje položaja radnika neophodan kvalitetan dijalog sa svim relevantnim institucijama i podrška Vlade Republike Srpske.