latinica  ћирилица
13/03/2023 |  17:13 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Članovi Predsjedništva BiH sa premijerom Slovenije: Budućnost BiH u EU

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su danas u Sarajevu sa premijerom Slovenije Robertom Golobom i tom prilikom je istaknuto da je dodjela kandidatskog statusa važna prekretnica na putu BiH ka EU, te da to predstavlja pozitivan signal i jasnu poruku da je budućnost zemlje u EU.
Članovi Predsjedništva BiH sa premijerom Slovenije - Foto: www.predsjednistvobih.ba
Članovi Predsjedništva BiH sa premijerom SlovenijeFoto: www.predsjednistvobih.ba

Sagovornici su istakli da su ekonomski odnosi i trgovinska razmjena dvije zemlje dobri, ali da postoje mogućnosti za njihovo unapređenje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo posjetom premijera Slovenije, te je konstatovano da su bilateralni odnosi tradicionalno vrlo dobri i prijateljski i da su obje zemlje posvećene njihovom unapređenju i jačanju.

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Sloveniji za kontinuiranu i aktivnu podršku i pomoć BiH na evropskom putu, a posebno na zalaganju za dodjelu kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Golob je rekao da je BiH kandidatskim statusom dobila vrlo jasnu poruku da BiH ima evropsku budućnost.

On je istakao da se Slovenija, kao iskreni prijatelj BiH, aktivno zalagala za dodjelu kandidatskog statusa BiH, te da je spremna BiH pružiti svu potrebnu stručnu i tehničku pomoć na njenom evropskom putu.