mtel
latinica  ћирилица
13/03/2023 |  18:04 ⇒ 21:28 | Autor: RTRS

Istočno Sarajevo proslavilo jubilej: 30 godina razvoja (FOTO/VIDEO)

Grad Istočno Sarajevo obilježio je 30 godina od donošenja statutarne odluke o organizaciji, tada, Srpskog grada Sarajeva.
I. Sarajevo - Svečana sjednica - Foto: predsjednikrs.net
I. Sarajevo - Svečana sjednicaFoto: predsjednikrs.net

Na svečanoj sjednici Skupštine grada dodijeljena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama, a najviša priznanja, za pomoć razvoju Istočnog Sarajeva, dodijeljena su rukovodstvima Srpske i Srbije predsjednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, te Mitropoliji dabrobosanskoj.

Foto: predsjednikrs.net

Foto: predsjednikrs.net

Uručene su zahvalnice prvom sazivu Skupštine Srpskog grada Sarajeva i sadašnjim sazivima lokalnih parlamenata svih šest gradskih opština, kao i boračkim organizacijama u ovim opštinama.

Foto: predsjednikrs.net

Foto: predsjednikrs.net

Na svečanoj sjednici usvojena je Rezolucija o pravcima daljeg razvoja grada u kojoj se navodi da su predstavnici Istočnog Sarajeva dužni da budu odgovoran partner Vladi Republike Srpske i svim republičkim institucijama.

Foto: predsjednikrs.net

Sjednici su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović.

Srbi ne smiju nasjesti ni na kakvo bratstvo i jedinstvo koje ga je "debelo koštalo" i gradnja Srpskog Sarajeva bila je najbolja moguća odluka, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Vlada Srpske je od 2006. godine do danas u infrastrukturu ovog grada uložila više od 350 miliona KM i 200 miliona kroz podršku stambenoj izgradnji putem Investiciono razvojne banke. Izgrađena je bolnica, put prema Јahorini, tunel Stambolčić, a zadovoljan sam podrškom koju Srbija pruža i Istočnom Sarajevu i cijeloj Republici Srpskoj - naglasio je Dodik.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić istakao je na svečanoj sjednici da je ovaj grad simbol žrtve sarajevskih Srba za Republiku Srpsku, koja ne bi izgledala ovako kako danas izgleda, niti bi imala svoju snagu da nije ovog grada.

Cvijanovićeva je u obraćanju rekla rekla je da je Istočno Sarajevo bedem slobode, te da ima sva obilježja regionalnog centra Republike Srpske.

Višković je rekao da je Istočno Sarajevo, zbog geografskog položaja, nastajanja i razvoja, posebno važno za Srpsku i da će Vlada nastaviti podržavati razvoj ovog grada.

Najviše priznanje grada Istočno Sarajevo - Grb grada koje je dodijeljeno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću znak je još većeg i čvršćeg povezivanja Srbije i Republike Srpske, a ne samo simbolična nagrada, rekao je izaslanik predsjednika Srbije Milorad Veljović.

- Srbija će uvijek stajati uz Republiku Srpsku i pomagati joj. Srbija je danas finansijski mnogo moćnija nego što je bila i u stanju je da pomaže Srbima i van svojih granica, kako u Srpskoj, tako i u Crnoj Gori, Makedoniji i svuda u dijaspori - rekao je Veljović.

Srpsko Sarajevo treba čuvati iznutra razvijanjem kulture, prosvjete, institucija i svega što je mladima danas potrebno, sarajevski Srbi doprinijeli su razvoju mnogih gradova u Srpskoj, rekao je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Podsjećamo, Dodik je danas na sastanku sa gradonačelnikom Istočnog Sarajeva istakao da je ovaj grad strateški važan za Republiku Srpsku.