latinica  ћирилица
13/03/2023 |  18:29 | Autor: SRNA

Protivpravnom eksploatacijom šljunka i pijeska zaradili 2,7 miliona KM

Okružno javno tužilaštvo u Doboju podiglo je optužnicu protiv Đ.P. /54/ kao odgovornog lica i pravnog lica "Drvoprerada Đurić" iz Dervente zbog protivpravnog eksploatisanja šljunka i pijeska u Kostajnici kod Doboju čime su pribavili imovinsku korist od 2.780.321 KM.
Okružno tužilaštvo Doboj - Foto: RTRS
Okružno tužilaštvo DobojFoto: RTRS

Optužnica podignuta 27. decembra tereti ih za produženo krivično djelo nezakonito postupanje u privrednom poslovanju, u sticaju sa produženim krivičnim djelom protivzakonito zauzimanje i ekploatacija prirodnih bogatstava i dobara od opšteg interesa, dostavljena je na potvrđivanje Osnovnom sudu u Doboju, objavilo je dobojsko tužilaštvo na "Fejsbuk" stranici.

Prema navodima optužnice, odgovorno i pravno lice su u od 1. maja 2017. godine do 31. marta 2021. eksploatisali mineralne sirovine prirodnog porijekla - šljunak i pijesak na lokalitetu Kostajnica bez odobrenja nadležnog Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske i zaključivanja ugovora o koncesiji i plaćanja koncesione naknade za pravo korištenja mineralnih sirovina.

Za eksploataciju je korišteno poljoprivredno zemljište u vlasništvu "Drvoprerade Đurić", čime je izbjegnuto plaćanje naknade za promjenu namjene zemljišta, te prekršeni zakoni u odnosu na korištenje imovine. Optuženi su šljunak i pijesak u kontinuitetu prodavali domaćim kupcima.

U optužnici je navedeno da je od 1. maja 2017. do 30. juna 2020. godine vršena proizvodnja i prodaja betona koji je proizveden u Poslovnoj jedinici "Šljunkara" u Kostajnici kupcima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Iz Tužilaštva ističu da su optuženi u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za "Drvoprerada Đurić" protivno propisima eksploatisali mineralne resurse, prikrivali činjenice i neistinito prikazali stanje i kretanje sredstava i rezultata poslovanja, kršili zakone u odnosu na korištenje imovine i uskratili sredstva koja predstavljaju javni prihod.