latinica  ћирилица
13/03/2023 |  19:00 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Iz Bijeljine krenula prva isporuka goveđeg mesa za Tursku (VIDEO)

U Tursku je iz Bijeljine krenula prva isporuka goveđeg mesa. Od ukupno ugovorenih hiljadu tona za izvoz iz BiH, u naredne tri sedmice u prvom kontingentu trebalo bi da bude isporučeno 300 tona mesa iz Republike Srpske, najvećim dijelom iz Semberije. Procjenjuje se da će oko 70 odsto količina biti obezbijeđeno sa farmi iz Srpske.
Goveda - Foto: RTRS
GovedaFoto: RTRS

Obezbijeđen izvoz za stočare je podsticaj da ponovo tove junad i vrate nekadašnji nivo proizvodnje. Cijena je pet maraka i 80 pfeniga po kilogramu žive vage.

- Izvoz je nama žila kucavica. Mi poljoprivrednici kad ima izvoza nadamo se i boljoj cijeni i većom uspjehu i većem radu i većem tovu bikova - naglašava Pero Dragojelović iz Amajlija.

Povećanje tova junadi, koji je proteklih godina sa 6.000 grla smanjen za 30 posto, najavljuju i u bijeljinskoj firmi "ZP komerc" koja je jedina na prostoru BiH ovlašćena za uslužno klanje i izvoz crvenog mesa za Tursku.

- Sigurnim izvozom i sigurnim plasmanom uvjeren sam da bi mogli da se vratimo na stari broj stoke i Bože zdravlja da povećamo proizvodnju - naglašava Đorđe Rosić, direktor "ZP komerc".

Bitno je da domaći tovljači imaju dio tržišta van BiH, kao i bolju cijenu. Nakon pandemije smanjen je stočni fond, ali preduzete su sve mjere radi unapređenja domaće proizvodnje.

-Ono što možemo sa sigurnošću reći da svi oni podsticaji sa nivoa Vlade Republike Srpske i sve mjere koje preduzimamo u ovom momentu idu u prilog tome da obezbjedimo jednu konstantnu proizvodnju u Srpskoj, da obezbijedimo dovoljne količine prevnstveno za domaće tržište da obezbijedimo da naši poljoprivredni proizvođači mogu nastaviti sa tovom  - poručio je Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Republika Srpska spremna je da omogući dogovorenih 50 odsto, odnosno 500 tona goveđeg mesa za Tursku, jer za to postoje proizvodni kapaciteti, uz puno ispunjavanje veterinarskih uslova i fito standarda. Izvoz će biti realizovan u dva kontingenta.

-Danas ukoliko se iskažu određeni viškovi imamo prostor kroz odobrenih hiljadu tona izvoza goveda za Republiku Tursku da eliminišemo eventualne viškove - istakao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.