latinica  ћирилица
13/03/2023 |  19:25 | Autor: SRNA

Usvojena rezolucija o pravcima daljeg razvoja Istočnog Sarajeva

Skupština grada Istočno Sarajevo usvojila je večeras na svečanoj sjednici Rezoluciju o pravcima daljeg razvoja grada u kojoj se navodi da su predstavnici Istočnog Sarajeva dužni da budu odgovoran partner Vladi Republike Srpske i svim republičkim institucijama.
Istočno Sarajevo - Foto: RTRS
Istočno SarajevoFoto: RTRS

Predstavnici Grada obavezali su se u Rezoluciji da se kod nadležnih u Vladi Srpske i drugih institucija zalažu da se gradu Istočno Sarajevo i opštinama u sastavu grada obezbijedi poseban status u pogledu finansijskih izdvajanja kako bi bio nastavljen razvojni proces koji je neophodan za dalje jačanje regije, a samim tim i cijele Republike Srpske.

Prema Rezoluciji, koja je usvojena jednoglasno na svečanoj sjednici povodom 30 godina od formalnog nastanaka grada, Istočno Sarajevo, nastalo kao rezultat borbe srpskog naroda Sarajeva i Sarajevsko-romanijske regije za slobodu, sa pravom nosi epitet čuvara sjećanja na herojsku borbu tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i kao takav posebnu pažnju posvetiće njegovanju kulture pamćenja i realizaciji projekata u ovoj oblasti.

Istočno Sarajevo, zbog specifičnog položaja, kao i važnog mjesta koje zauzima u istoriji Republike Srpske, ima strateški značaj za cijelu Republiku, što predstavlja veliku odgovornost za sve njegove izabrane i imenovane predstavnike.

U usvojenom dokumentu je navedeno da Istočno Sarajevo treba da bude funkcionalan grad, koji odlikuje efikasna i uspješna saradnja Gradske uprave i svih šest gradskih opština u svim oblastima, na zadovoljstvo predstavnika lokalnih uprava i svih građana.

Јedan od najbitnijih preduslova za to je kvalitetna infrastruktura koja će dovesti do zaokružene urbane cjeline sa bezbjednim saobraćajnicama za kvalitetno povezivanje svih šest opština.

Istočno Sarajevo, kao mlad grad, ali i već dokazano dobar domaćin, treba zadržati i ojačati svoj imidž lokalne zajednice multikulturalnog i gostoljubivog karaktera, otvorene za sve dobronamjerne ljude, bez obzira da li su odlučili da Istočno Sarajevo postane njihov dom, da u njemu posluju ili borave povremeno, kao gosti.

Istočno Sarajevo, sa bogatim turističkim potencijalima i prepoznatljivom ponudom, predstavlja atraktivno odredište za turiste iz zemlje, ali i regiona i svijeta, što je potrebno dodatno unaprijediti i bolje iskoristiti u interesu svih lokalnih zajednica i domaćih privrednih kapaciteta, navodi se u Rezuluciji.

Јedan od prioriteta grada Istočno Sarajevo, navodi se u Rezoluciji, mora da bude zaštita životne sredine i očuvanje prirodnih resursa, u saradnji sa nadležnim institucijama na višim nivoima, te gradskim opštinama.

Јačanje i dodatna promocija Univerziteta u Istočnom Sarajevu, navodi se kao preduslov za obrazovanje stručnog kadra koji će raditi na razvoju grada.

Ističe se da je potrebno stvoriti uslove da Istočno Sarajevo postane centar preduzetnih mladih ljudi obučenih za rad u oblasti novih, informaciono-komunikacionih tehnologija koji će svoje poslovne ideje moći da realizuju u Istočnom Sarajevu i opštinama u sastavu grada uz istovremeno prioritetno jačanje privrede kao baze razvoja grada Istočno Sarajevo.

Rezolucija je donesena cijeneći specifičan položaj i strateški značaj Istočnog Sarajeva za Republiku Srpsku, poštujući borbu za slobodu Srba Sarajevsko-romanijske regije tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata i ističući da je za 30 godina svog postojanja Istočno Sarajevo od formalne zajednice opština postalo moderan grad sa 65.000 stanovnika.

Ona će stupiti na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenim novinama grada Istočno Sarajevo", rečeno je na svečanoj sjednici.