mtel
latinica  ћирилица
13/03/2023 |  20:48 | Autor: sputniknews.com

Zaharova: Pritisak SAD na Beograd neće prestati i da Srbija uvede sankcije Rusiji

Srpski ministar privrede Rade Basta ima neko čudno razmišljanje, kada govori da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji, izjavila je portparolka ministarstva inostranih spolova Rusije Marija Zaharova.
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV) -
Marija Zaharova (foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV)

- Neki čudan stav: Amerika vrši pritisak na Srbiju, a srpski ministar poziva da se izađe sa stavom protiv Rusije. Možda bi bilo bolje da se srpski ministar odlučno izjasni protiv pritisaka na svoju zemlju? Rusija je, za razliku od SAD, uvijek poštovala Srbiju i njen narod. A poenta nije samo u istorijskoj istini, već u očiglednoj činjenici: uvođenjem sankcija Rusiji, pritisak SAD na Srbiju neće prestati, već će se samo pojačati - napisala je Zaharova na telegramu.

Ministar Basta zatražio je danas u saopštenju da se Vlada Srbije hitno izjasni o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji zbog, kako je naveo, agresije na Ukrajinu.

- Srbija već plaća veliku cijenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i to postaje neizdrživo. Јa kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsjednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno povjerenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju - poručio je Basta, a prenijela agencija Tanjug.

Kao zemlja koja je i sama kroz istoriju bila suočena sa sankcijama i čiji je narod trpio teške ekonomske posljedice, nismo donijeli tu odluku jer smo se nadali da će se sukobi okončati, da će prevladati razum i da će dvije strane konačno sjesti za pregovarački sto, naveo je Basta.

- Nažalost, sa protokom vremena suočeni smo sa jednom novom realnošću. Sukobu se ne vidi kraj, a razuma kao da je ponestalo. U sukobu velikih uvijek stradaju male države i usljed globalnih previranja Srbija je suočena sa strahovitim pritiscima -  naveo je Basta.

Prema njegovim riječima, potrebno je da Vlada Srbije donese jedinstven stav o tome u kom pravcu će zemlja ići dalje.