latinica  ћирилица
13/03/2023 |  21:07 ⇒ 22:30 | Autor: TANЈUG

Papa Franjo obilježava 10. godišnjicu na mjestu poglavara Katoličke crkve

Papa Franjo obilježio je danas desetogodišnjicu na mjestu poglavara Rimokatoličke crkve, misom sa kardinalima u kapeli vatikanskog hotela Santa Marta u kojoj živi od svog izbora.
Papa Franjo (foto: EPA-EFE / MAURIZIO BRAMBATTI) -
Papa Franjo (foto: EPA-EFE / MAURIZIO BRAMBATTI)

Franjo (86), rođen u Argentini, postao je prvi latinoamerički pontifik 13. marta 2013. godine, naslijedivši Benedikta XVI, prvog pape u šest vijekova koji je podnio ostavku.

- Izgleda kao juče - rekao je on u podkastu Vatikanskih novosti koji je emitovan danas.

- Vrijeme leti. Dok se okrenete, već je sutra. Ovih deset godina je bio život sa tenzijom - rekao je papa.

Papa se prisjetio nekoliko hiljada audijencija, stotina posjeta biskupijama i parohijama, 40 apostolskih putovanja u svaki kutak svijeta, ali kao najljepši trenutak naveo je susret na Trgu Svetog Petra sa starijima iz cijelog svijeta 28. septembra 2014. godine.

- Stari ljudi su mudrost i mnogo mi pomažu. I ja sam star, zar ne? Bilo je i nekoliko loših momenata i svi su vezani za užas rata. Prvo posjete ratnom grobljima u Redipulji i Anciju, obilježavanje iskrcavanja saveznika u Normandiji, bdijenje za zaustavljanje rata u Siriji, a sada i varvarstvo koje traje više od godinu dana u Ukrajini. Iza ratova stoji industrija oružja, ovo je đavolsko djelo - poručio je papa Franjo.

Prema njegovim riječima, kao biskup koji je "došao s drugog kraja zemlje" nije očekivao da će postati papa koji će voditi vaseljensku crkvu u vrijeme Trećeg svjetskog rata.

- Patim kada vidim kako mladići umiru – bili oni Rusi ili Ukrajinci, nije me briga – ne vraćaju se. Teško je - rekao je poglavar rimokatoličke crkve.

Od svijeta kao poklon za ovu važnu godišnjicu zahtjevao je samo jedno: "Mir, potreban nam je mir".

Na 10. godišnjicu izbora pape Franje, čestitke su pristigle od crkvenih poglavara širom svijeta, prenosi Vatikan njuz.