latinica  ћирилица
13/03/2023 |  21:25 ⇒ 14/03/2023 | 13:38 | Autor: RTRS

Dodik: Vjera srpskog naroda, veća je od svih izazova

Srbi ne smiju nasjesti ni na kakvo bratstvo i jedinstvo koje ga je "debelo koštalo" i gradnja Srpskog Sarajeva bila je najbolja moguća odluka, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj sjednici u Istočnom Sarajevu povodom obilježavanja 30 godina od donošenja Statutarne odluke o organizaciji Srpskog Grada Sarajeva.
Istočno Sarajevo-priznanje predsjedniku Srpske - Foto:
Istočno Sarajevo-priznanje predsjedniku SrpskeFoto:

- Vlada Srpske je od 2006. godine do danas u infrastrukturu ovog grada uložila više od 350 miliona KM i 200 miliona kroz podršku stambenoj izgradnji putem Investiciono razvojne banke.  Izgrađena je bolnica, put prema Јahorini, tunel Stambolčić, a zadovoljan sam podrškom koju Srbija pruža i Istočnom Sarajevu i cijeloj Republici Srpskoj - naglasio je Dodik.

Dodik je podsjetio da svaka opština u Republici Srpskoj treba da se zahvali predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je putem donacije u svakoj opštini obezbijedio sredstva za neki od važnih objekata.

- Mi gledamo u Srbiju. Ponekad mi se čini da više volimo Srbiju nego sami sebe - rekao je Dodik.

Dodik je poručio da su Istočno Sarajevo ima velike izazove i da se može zaključiti da je Srba u FBiH sve manje, a muslimana u Istočnom Sarajevu sve više, te da treba osmisliti način na koji će ovakvo stanje biti održivo s obzirom na to da za Srbe nema slobode tamo gdje nisu većina.

      View this post on Instagram

A post shared by Milorad Dodik (@mdodik.official)

- Pobijeni smo gdje nismo imali državu, kao što je slučaj bio u Јasenovcu i na drugim mjestima. Pobijeni smo i istjerani odavde, a danas u Sarajevu pričaju kako su tolerantni - podsjetio je Dodik.

On je naglasio da ono što su Srbi dobili Dejtonskim sporazumom niko ne može oduzeti po cijenu da ne budu u BiH, kao i da ne postoji ideja o BiH kako je promovišu u Sarajevu.

- Ona samo ima šansu da uspije kao dejtonska, sastavljena od dva entieta i tri konstitutivna naroda - rekao je Dodik.

Predsjedniku Srpske  uručeno i specijalno priznanje za doprinos razvoju grada – Grb Grada, a on je gradonačelniku Istočnog Sarajeva Ljubiši Ćosiću poručio da u naredne tri godine grad može računati na još 100 miliona KM ulaganja u vrijedne projekte.