latinica  ћирилица
13/03/2023 |  22:01 ⇒ 14/03/2023 | 13:38 | Autor: RTRS

Drugi ugao: Da li je Nacrt izmjena Krivičnog zakonika podijelio novinarsku zajednicu (VIDEO)

Postoji li usaglašen stav medijske zajednice Republike Srpske kada je riječ o najvaljenim izmjenama Krivičnog zakonika načelno da, ali suštinski baš i ne. U Udruženju novinara Republike Srpske kažu da su načelno protiv zakona, i da im je sporan dio koji se odnosi na uvredu. Za Klub novinara Banjaluka sporno je apsolutno sve, traže da zakon bude povučen sa dnevnog reda sjednice Parlamenta Srpske. U našoj emisiji Drugi ugao, pravna struka objašnjava - uvođenje uvrede i klevete u ovaj zakon ne predstavlja gušenje slobode medija i govora.
Drugi ugao - Foto: RTRS
Drugi ugaoFoto: RTRS

Nacrt izmjena Krivičnog zakonika izazvao je mnogo polemika u javnosti ali i među medijskim radnicima. Nakon podjela na tzv. režimske i opozicione novinare, sada podjela i na one koji su za i one koji su protiv izmjena Krivičnog zakonika kojim bi se uvreda i kleveta tretirali kao krivično djelo. Udruženje novinara Republike Srpske načelno je protiv zakona. Sporan im je dio koji se odnosi na uvredu. Smatraju da postoje prioritetnije stvari kada je riječ o uređenju medijskog prostora Srpske.

- Mi nismo zadovoljni uopšte što se ušlo sa ovim zakonom i što se ide sa zakonom, a preskače se čitav niz prečih stvari koje rješavaju medijski prostor. Od zakona o medijima itd. Da se to sve mora pročistiti zato što je zadnjih 30 godina došlo do izuzetne informatičke revolucije - naglasio je Danijel Simić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Klub novinara Banjaluka, koji je ogranak Udruženja BH novinari, traži da se Nacrt izmjena zakona u potpunosti povuče iz razmatranja.

- Mi smatramo da će ovo urušiti slobodu govora, ugroziti ustavom zagarantovana prava građana. Ne samo novinara, već i kompletne javnosti da iznose svoje mišljenje i kritičku riječ - naglasio je Siniša Vukelić, predsjednik ovog kluba.

Pravna struka pojašnjava da se izmjenama zakona ne vrši udar na slobodu govora i misli. Pozivaju se na sličnu takonsku regaulativu u Evropi.

- Ovaj zakon faktički, u svakom smislu promoviše istinu. Ovo nije zakon protiv laži, protiv klevete. Ovo je zakon za istinu. Zakon koji će tražiti od svakog da stoji iza onoga što je izgovorio - poručio je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Miloš Babić, profesor krivičnog prava, naglašava da sam zakon nije uperen protiv novinara.

- Ova krivična djela, po svome cilju, zbog koga se uvode u krivično zakonodavstvo, nisu upereni protiv novinara - tvrdi Babić.

Ukoliko Nacrt izmjena Krivičnog zakonika bude usvojen na sjednici, najavljena je javna rasprava u trajanju od najmanje 60 dana.

Kompletnu emisiju "Drugi ugao" pogledajte na našem Јutjub kanalu.