mtel
latinica  ћирилица
14/03/2023 |  07:22 | Autor: TANЈUG

SAD ohrabruju kineskog predsjednika da razgovara sa Zelenskim

SAD ohrabruju kineskog predsjednika Si Đinpinga da razgovara direktno sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, saopštila je Bijela kuća, poslije vijesti da će kineski lider telefonom razgovarati sa Zelenskim.
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV) -
Si Đinping (Foto: EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV)

- Ohrabrujemo predsjednika Sija da se obrati predsjedniku Zelenskom jer vjerujemo da Kina i sam predsjednik Si treba direktno da čuju ukrajinsku perspektivu, a ne samo rusku stranu o ovome - rekao je sinoć savjetnik za nacionalnu bezbjednost DŽejk Salivan novinarima, prenio je Si-En-En.

Mi smo, u stvari, zagovarali kod Pekinga da dođe do tog kontakta - rekao je Saliven i dodao da su SAD podstakle taj razgovor javno i privatno.

Salivan je dodao da su američki zvaničnici danas razgovarali sa ukrajinskim kolegama i da Ukrajinci nisu zvanično dobili potvrdu da će biti telefonskog poziva ili video konferencije sa Sijem.

- Nadamo se da će ih biti. To bi bila dobra stvar jer bi to potencijalno donijelo više balansa i perspektive u načinu na koji Kina pristupa ovom pitanju - rekao je Saliven.

On je, kako navodi Si-En-En, dodao da se nada da će to nastaviti da odvraća Kinu od odluke da pruža pravnu pomoć Rusiji.