latinica  ћирилица
14/03/2023 |  08:00 ⇒ 09:19 | Autor: Agencije

Meteorit udario u Mjesec, bljesak snimljen sa Zemlje (VIDEO)

​Јapanski astronom uspio je sa Zemlje da snimi nevjerovatan trenutak kada meteorit udara u Mjesec, što je dovelo do bljeska na satelitu.
Meteorit (Foto: ilustracija/EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT) -
Meteorit (Foto: ilustracija/EPA-EFE/GRZEGORZ MOMOT POLAND OUT)

Daiči Fuđi, kurator u gradskom muzeju Hiratsuka, uspio je da snimi ovaj trenutak koristeći kamere koje su postavljene da prate Mjesec.

Kamere su 23. februara, nešto poslije 12 časova po našem vremenu, snimile kako meteorit udara u Mjesec sjeverozapadno od kratera Pitiskus.

Meteori putuju u prosjeku brzinom od oko 48.000 km/h, ili 13,4 km/s. Njihovi udari velike brzine stvaraju intenzivnu toplotu i stvaraju kratere, a takođe daju sjajan bljesak.

Udari na Mjesec se mogu vidjeti sa Zemlje ako su dovoljno veliki i ako se dešavaju u oblasti tokom lunarne noći okrenutom prema Zemlji.

- Novostvoreni krater bi mogao imati oko desetak metara u prečniku i na kraju bi ga mogao snimiti NASA-in Lunar Reconnaissance Orbiter ili indijska lunarna sonda Chandraiaan 2 - rekao je Fuđi.

Dok se meteori sudaraju sa Zemljom svaki dan, velika većina njih u potpunosti izgori u kontaktu sa atmosferom, prenosi Telegraf.

Mjesec, međutim, ima samo veoma slabu egzosferu, što znači da meteori koji ne bi stigli do Zemljine površine obično utiču na Mjesec, i stvaraju kratere.

Snimanje ovih događaja takođe ima naučnu vrijednost i pomažu naučnicima da saznaju stopu uticaja na površinu Mjeseca, što je još relevantnije kada se SAD i druge zemlje spremaju da pošalju astronaute na Mjesec.