latinica  ћирилица
14/03/2023 |  08:53 | Autor: SRNA

Dobit 2,26 miliona KM - ŠG Romanija najbolji po rezultatu u Šumama Srpske

Šumsko gazdinstvo Romanija ostvarilo je u prošloj godini dobit od 2.264.970 KM po čemu je svrstano na prvo mjesto po ostvarenom pozitivnom rezultatu u preduzeću Šume Republike Srpske, rekao je direktor sokolačkog gazdinstva Strahinja Bašević.
Šumsko gazdinstvo "Romanija" - Foto: SRNA
Šumsko gazdinstvo "Romanija"Foto: SRNA

Bašević je istakao da je u 2022. godini ovo gazdinstvo, kao jedna od organizacionih jedinica Јavnog preduzeća šumarstva Srpske, ostvarilo ukupan prihod od 20.076.953 KM.

- Šumsko gazdinstvo Romanija vratilo se na velika vrata na mjesto koje i zaslužuje i mislim da će se taj kontinuitet zadržati i u budućnosti  rekao je Bašević za Srnu.

On je naglasio da su u prošloj godini u ovoj organizacionoj jedinici "Šuma" sječu šumskih drvnih sortimenata ostvarili sa 109 odsto, izvoz sa 113 odsto i realizaciju sa 110 odsto, te da su zalihe od 5.800 metara kubnih prenijeli u ovu godinu.

Bašević je naveo da su u ovom gazdinstvu lani pošumili ukupno 12 hektara, obnovili značajan dio vozila i mehanizacije za popravljanje puteva i asfaltirali više od pet kilometara lokalnih puteva na osam dionica.

On je istakao da su za ovu godini planirali obnoviti dio voznog parka koji koristi za prevoz radnika, dio vozila koja su na uslugama stručnim službama Gazdinstva, nabavku nekih mašina i asfaltiranje oko pet kilometara lokalnih puteva, čime će omogućiti lakšu eksploataciju šume, bolju komunikaciju lokalnog stanovništva u ruralim djelovima, te olakšati njihov posao u razvoju poljoprivrede i mljekarstva.

CILjEVI UPRAVE - FINANSIЈSKA KONSOLIDACIЈA

Prema njegovim riječima, sljedeći ciljevi uprave ovog gazdinstva su finansijska konsolidacija što, kao organizacioni dio, žele da postignu ostvarivanjem pozitivnog rezultata i umanje dugogodišnji kumulirani minus kapitala.

Bašević je istakao da Gazdinstvo kao korisnik, uz saglasnost Šuma Srpske, resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, taj kapital žele da vrate iz minusa na nulu ili na pozitivnu normu, čime bi definitivno stali na "zdrave noge", što se očekuju krajem ove godine.

Bašević je rekao da su krajem prošle godine u ovom gazdinstvu bili primorani da smanje cijenu rada sa 160 KM na 140 KM za decembar i januar, iako je to nepopularna mjera, da bi zadržali stabilnost poslovanja i likvidnost.

On je naglasio da je februarska plata u ovom gazdinstvu obračunata po cijeni rada 160 KM, i da je planirano da taj nivo obračuna ostane za cijelu godinu, a ukoliko uslovi na tržištu drvoprerade i šumskih drvnih sortimenata budu povoljni, moguće je da će se ići i na povećanje cijene rada.

Bašević je naglasio da su u proteklom dijelu godine imali otežavajuće okolnosti u poslovanju kod tenderske procedure sprovođenja javnih nabavki za usluge izvođenja sječe i izvoza šumskih drvnih sortimenata, zbog čega je, kako kaže, malo prolongiran početak glavne špice proizvodnje.

On je izrazio uvjerenje da će nakon tih potrebnih procedura "šumari" ući u zamah i da će za mjesec/dva imati punu proizvodnju i očekivane prihode, te izmirili neke obaveze od prošle godine u obimu koji je podnošljiv za ovu vrstu poslovanja.