latinica  ћирилица
14/03/2023 |  09:43 ⇒ 20:05 | Autor: RTRS

NSRS o Prijedlogu programa rada Parlamenta za 2023. godinu

U Banjaluci je u toku sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj poslanici raspravljaju o Prijedlogu programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za 2023. godinu. Na dnevnom redu je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika i prijedlog odluka o izboru ministara u Vladi.
Sjednica NSRS  (Foto:nsrs.rs) -
Sjednica NSRS (Foto:nsrs.rs)

Na Dnevnom redu druge redovne sjednice Narodne skupštine nalazi se 27 tačaka.

>>> Prenos sjednice pratite na RTRS plus i našem portalu <<<

-------

 

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić istakao je večeras da je Prijedlogom skupštinskog programa rada u ovoj godini u zakonodavnom dijelu predviđeno razmatranje 64 akta.

- U prvom kvartalu godine predviđeno je razmatranje 12 akata, u drugom 14, u trećem 20 i u četvrtom kvartalu 18 - rekao je Stevandić u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

 

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je na današnjoj sjednici nova tri ministra u Vladi Republike Srpske.

Za ministra rada i boračko-invalidske zaštite izabran je Danijel Egić (SNSD), za ministra trgovine i turizma Denis Šulić (SNSD), a za ministra porodice, omladine i sporta Selma Čabrić (SP).

Na sjednici NSRS za sudije Ustavnog suda izabrani su Radomir Lukić i Svjetlana Brković.

Ministar prosvjete i kulture Željka Stojičić rekla je da su u budžetu obezbijeđena sredstva za realizaciju Programa pred polazak djece u školu koji ove godine traje od 1. marta do 31. maja.

Upoznala je poslanike i da je svim zainteresovanim roditeljima omogućeno da za narednu školsku godinu izvrše elektronski upis učenika u prvi razred osnovne škole uz korišćenje internet platforme eUpis.

Na osnovu elektronske saglasnosti roditelja, u okviru internet platforme eUpis, osnovna škola preuzima sve potrebne podatke za upis učenika u prvi razred iz informacionih sistema Ministarstva uprave i lokalne samouprave i Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji su sadržani u Izvodu iz matične knjige rođenih, Uvjerenju o državljanstvu i Uvjerenju o prebivalištu.

Ministar energetike u rudarstva Petar Đokić istakao je da će nakon izrade socijalne karte u Srpskoj biti završena aktivnost koja se odnosi na uvođenje kategorije energetski zaštićenog kupca.

- Vlada Srpske je spremna za rješavanje ovog pitanja, a u toku je izrada socijalne karte bez čega ga nije moguće definisati. Ne smijemo se ogriješiti o ljude koji bi bili u ovoj kategoriji, a nakon izrade socijalne karte aktivnost će biti okončana - rekao je Đokić tokom poslaničkih pitanja ministrima u Vladi Srpske - Aktuelni čas.

Ministar uprave i lokalne samouprave Senka Јujić istakla je da se godišnje u Srpskoj izdvaja 3,3 miliona KM za finansiranje razvojnih projekata u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama, ali da je potrebno povećati ovaj iznos.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Željko Budimir rekao je da se čekaju rezultati inspekcije u pojedinim visokoškolskim ustanovama čiji kadar je osumnjičen za izdavanje lažnih diploma.

Novoimenovani poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tomica Stojanović iz SDS-a i Zoran Kokanović iz SP-a položili su svečanu zakletvu.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nacrtom zakona, između ostalog, kleveta će biti krivično djelo, a predviđene su novčane kazne.

Na dnevnom redu je izbor sudija Ustavnog suda Srpske i nedostajućih ministara u Vladi Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković predložio je da se Danijel Egić izabere za ministra rada i boračko-invalidske zaštite, Selma Čabrić za ministra porodice, omladine i sporta, te Denis Šulić za ministra trgovine i turizma Republike Srpske.

Novi ministri će položiti svečanu zakletvu u Narodnoj skupštini.

Na zahtjev Vlade Republike Srpske, sa predloženog dnevnog reda povučen je konsolidovani izvještaj o izvršenju budžeta Republike Srpske za prvih šest mjeseci prošle godine.

Kolegijum NSRS je na zahtjev SDS-a izbor potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske sa druge tačke predloženog dnevnog reda pomjerio na pretposljednju.

Na predloženom dnevnom redu nalaze se i Prijedlog programa rada Narodne skupštine Republike Srpske za ovu godinu, kao i Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, po hitnom postupku, te Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Među predloženim tačkama dnevnog reda nalazi se i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske, po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o gradu Prnjavor, po hitnom postupku.