latinica  ћирилица
14/03/2023 |  10:18 ⇒ 12:05 | Autor: RTRS

UKC Srpske: Sutra besplatan skrinig glaukoma (VIDEO)

Ljekari Klinike za očne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske organizovaće sutra akciju besplatnog skrininga glaukoma za sve zainteresovane građane povodom obilježavanja Svjetske nedjelje borbe protiv glaukoma.
Glaukom - pregled - Foto: RTRS
Glaukom - pregledFoto: RTRS

Besplatan skrining vršiće se u period od 9.00 do 13.00 časova u holu Centralnog medicinskog bloka UKC-a, najavljeno je iz ove zdravstvene ustanove.

Skrining glaukoma podrazumijeva besplatno mjerenje očnog pritiska, biomikroskopski pregled prednjeg i zadnjeg segmenta oka, uz popunjavanje ankete pacijenata za otkrivanje postojanja faktora rizika za glaukom.

Iz UKC-a su podsjetili da je glaukom jedan od vodećih uzroka ireverzibilnog sljepila, kao i da danas u svijetu boluje više od 80 miliona ljudi.

Skriningom se omogućava da se iz opšte populacije izdvoje osobe koje pokazuju predispoziciju za glaukom, što je i prilika da se skrene pažnja javnosti na neophodnost rane dijagnostike i pravovremenog liječenja.

Klinika za očne bolesti UKC-a raspolaže cjelokupnom dijagnostičkom paletom usluga kojom se na vrijeme može otkriti glaukom i time spriječiti nastanak sljepila.

Svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma obilježava se od 13. do 17. marta