mtel
latinica  ћирилица
14/03/2023 |  10:53 ⇒ 11:11 | Autor: SRNA

Albert Anštajn - tvorac teorije relativiteta i nobelovac

Njemački fizičar jevrejskog porijekla Albert Ajnštajn (1879-1955), najistaknutiji teoretičar novije epohe u fizici, tvorac teorije relativiteta i dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, rođen je 14. marta 1879. godine.
Albert Ajnštajn (Foto: EPA/PEER GRIMM) -
Albert Ajnštajn (Foto: EPA/PEER GRIMM)

Studirao je matematiku i fiziku na Politehnici u Cirihu, gdje je dobio švajcarsko državljanstvo i oženio se srpskom matematičarkom Milevom Marić, koja je, prema novijim relevantnim istraživanjima, imala znatno veću ulogu u njegovom naučnom radu nego što se pretpostavljalo.

Vanredni profesor u Cirihu postao je 1909, a 1914. godine postaje direktor Kajzer-Vilhelmovog instituta u Berlinu i član Pruske akademije nauka, zbog čega je ponovo primio njemačko državljanstvo.

U Njemačkoj je živio do dolaska na vlast nacista 1933. godine, kada je emigrirao u SAD, gdje je i umro.

Ajnštajn je 1905. godine objavio specijalnu, a 1916. opštu teoriju relativnosti.

Objasnio je 1905. godine zakon fotoelektričnog efekta pomoću kvantne teorije.

Razvio je teoriju fizičkog polja, tražeći vezu među gravitacionim i elektromagnetnim poljima.

Rasprave o sveobuhvatnosti i osnovanosti teorije relativiteta još traju, ali je, u svakom slučaju, njegov naučni rad izmijenio predstavu o svijetu i vasioni i postavio temelj novih nauka.

Djela: "Teorija Braunovih kretanja", "Elektrodinamika tijela u kretanju", "Osnovi opšte teorije relativnosti", "O specijalnoj i opštoj teoriji relativnosti", "Evolucija fizike", "Moja slika svijeta", "Značenje relativnosti", "Ideje i mišljenja".

Ajnštaj je umro 1955. godine.