latinica  ћирилица
14/03/2023 |  10:59 ⇒ 11:10 | Autor: SRNA

Miroslav Mika Antić - vječiti dječak srpske literature

Pjesnik i pisac Miroslav Mika Antić (1932-1986), "vječiti dječak" srpske literature, izuzetan liričar i inventivan pjesnik za najmlađe, koji je u pjesme unio kolorit jezika banaćanskih seljaka, rođen je 14. marta 1932. godine.
Miroslav Antić - Foto: Facebook
Miroslav AntićFoto: Facebook

Antić je u rodnom Mokrinu pohađao osnovnu školu, gimnaziju je završio u Kikindi i Pančevu, a studije u Beogradu. Živio je u Novom Sadu.

Prije nego što je postao poznat, Antić bavio se raznim poslovima - bio je mornar, radio u lutkarskom pozorištu... Osim pisanja bavio se i slikarstvom, žurnalistikom i filmom.

Bio je urednik lista "Ritam" i "Dnevnik" u Beogradu, te "Mladog pokolenja" u Novom Sadu.

Za 35 godina stvaralaštva Mika Antić objavio je više od 30 knjiga i radio na filmskim projektima "Sveti pijesak" i "Doručak sa đavolom". Napisao je zbirke pjesama: "Ispričano za proleća", "Plavo nebo", "Roždestvo tvoje", "Psovke nežnosti", "Garavi sokak", "Koncert za 1001 bubanj" i "Kikinda".

Poznat je po pjesmama za djecu: "Plavi čuperak", "Posljednja bajka", "Nasmejani svet", "Šašava knjiga", "Prva ljubav" i "Svašta umem". Takođe, napisao je radio drame "Otužni marš" i "Povečerje".

Miroslav Mika Antić umro je 1986. godine.