latinica  ћирилица
14/03/2023 |  11:19 ⇒ 11:32 | Autor: sputniknews.com

Švedska odbila da dostavi Rusiji podatke o istrazi incidenta na gasovodu

Švedsko tužilaštvo je, prema objavljenim dokumentima, na zahtjev Rusije za formiranje istražne grupe povodom eksplozije na gasovodima Sjeverni tok, saopštilo da ne vidi interes u tome, izjavio je diplomatski izvor u Njujorku.
Gasovod Sjeverni tok (Foto.EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE) -
Gasovod Sjeverni tok (Foto.EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE)

Prema izvoru, ruski nadležni organi su na pitanja da li su sa mjesta oštećenja gasovoda uklonjeni dijelovi cjevovoda, da li je naložena istraga za utvrđivanje uzroka oštećenja, konkretno, u slučaju postojanja ostataka eksploziva na dijelovima gasovoda, kao i kakvi su zaključci na osnovu rezultata istrage donijeti, dobili zvaničan odgovor, kojim je, zapravo, švedsko tužilaštvo odbilo da dostavi bilo kakve dokumente.

- Udovoljenje molbi Rusije može da ugrozi bezbjednost naše države. Iz tog razloga priložene molbe se odbijaju - navodi se u odgovoru ministra pravde Švedske Gunara Stremera.

Diplomatski izvor je odgovor švedskog ministra prokomentarisao riječima:

- Time je očigledno, a sada i dokumentovano da su saopštenja Danske, Švedske i Njemačke da su navodno informisale rusku stranu o toku istrage netačne.

Prethodno je zamjenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski objavio da je Moskva proslijedila Ujedinjenim nacijama kopiju prepiske sa Danskom, Švedskom i Njemačkom povodom istrage o terorističkim aktima na gasovodima Sjeverni tok, a iz koje se vidi da te zemlje nisu informisale Moskvu o toku njihove istrage.

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova poručila je da je Savjet bezbjednosti UN dužan da pod hitno da usvoji rezoluciju o formiranju nezavisne istražne komisije o eksplozijama na Sjevernom toku, s obzirom na to da je pronađen “predmet“ koji nije dio strukture gasovoda, ali bi mogao da bude dio eksplozivne naprave.