latinica  ћирилица
14/03/2023 |  11:40 ⇒ 13:38 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Moskva i Beograd dokazuju partnerstvo djelima, uprkos zapadnim intrigama

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da Moskva i Beograd djelima dokazuju partnerstvo uprkos zapadnim intrigama, te poručio da Zapad neće uspjeti da naruši odnose dvije zemlje.
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg)

- Uprkos intrigama zapadnih zlonamernika, Rusija i Srbija će nastaviti da grade uzajamno korisno strateško partnerstvo - ne na riječima, nego na djelu, da dokazuju njegovu vrijednost, moralnu i materijalnu - rekao je Bocan-Harčenko, reagujući na izjavu ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila da će Srbija morati da donese odluku u vezi sa sankcijama Rusiji jer zbog neuvođenja plaća visoku cijenu.

On je naglasio da se Hil zabunio jer je krenuo od pogrešne informacije da Moskva negativno utiče na Beograd, prenosi RT Balkan.

- Krenuo je od lažne teze o navodno negativnom uticaju Moskve na Beograd i o tome da Rusija ni na koji način ne pomaže Srbiji. Pa je onda demantovao svoje riječi, nazvavši hipotetičko uvođenje sankcija od Beograda "gorkom pilulom". Što se kaže, dao je šah-mat, ali sam sebi - precizirao je ruski ambasador.

Bocan-Harčenko je istakao da Sjedinjene Američke Države u svojoj dobro poznatoj neokolonijalnoj tradiciji raspravljaju o dobrobitima za Srbiju.

- Ambasador SAD u Beogradu, u najgorim tradicijama neokolonijalnog pristupa koji je svojstven Vašingtonu, ovih dana je počeo da raspravlja o tome šta je ispravno za Srbiju, a šta nije - istakao je Bocan-Harčenko i dodao da to i nije ispalo dobro.