latinica  ћирилица
14/03/2023 |  12:52 ⇒ 12:52 | Autor: TANЈUG

Borelj i Varhelji od sutra u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj i komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji posjetiće od 15. do 17. marta Albaniju i Sjevernu Makedoniju, gdje će imati sastanke sa zvaničnicima dvije države, najavljeno je iz Evropske unije.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Na kraju posjete, 18. marta, Borelj će u Ohridu organizovati sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, na kome će mu se pridružiti i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Evropski izaslanici će 15. i 16. marta, u Tirani, između ostalih, razgovarati sa premijerom Albanije Edijem Ramom, a nakon tog sastanka biće održana sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, dvanaesta po redu između ove zemlje i Evropske komisije, prva kojom će predsjedavati Albanija, a u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Na kraju posjete Albaniji, Borelj i Varhelji će prisustvovati zvaničnom otvaranju restaurirane Venecijanske kule u Draču, čiju je obnovu finansirala EU.

U Sjevernoj Makedoniji će se 16. marta Borelj i Varhelji sastati sa zvaničnicima Sjeverne Makedonije, a dan kasnije biće održana sjednica Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje, 16. po redu između Skoplja i Evropske komisije, kojoj će predsjedavati makedonski premijer Dimitar Kovačevski.

Iako je Sjeverna Makedonija prva u regionu Zapadnog Balkana s EU potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, još 2001. godine, zbog neriješenih problema, prvo sa Grčkom, a zatim i sa Bugarskom, pregovore o članstvu je započela tek prošle godine. Iste, 2022. godine, pregovore sa EU je započela i Albanija.

Na kraju posjete regionu, Borelj će biti domaćin sastanku Vučića i Kurtija na kome se, kako je ranije najavljeno, očekuje razgovor o primjeni mape puta takozvanog evropskog plana za postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.