latinica  ћирилица
14/03/2023 |  13:51 | Autor: SRNA

Negirao zločine nad srpskim vojnicima

Amir Patković izjasnio se danas pred Sudom BiH da nije kriv za učešće u zločinima protiv ratnih zarobljenika - pripadnika Vojske Republike Srpske na području Bosanske Krupe, počinjenim tokom 1995. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Ranije su krivicu za ista djela negirali Senad Bužimkić, Rizah Fajić, Almir Sefić, Ermin Kadić, Irfo Velagić i Suad Nesimović, prenosi Birn.

U optužnici se navodi da su pripadnici 511. brdske brigade tzv. Armije BiH od druge polovine maja do polovine jula 1995. godine, prilikom napada u rejonu Kobiljnjaka, Osmače i Ćojluka, zarobili pripadnike VRS.

Neposredno nakon zarobljavanja i onesposobljavanja za borbu, kako se navodi u optužnici, ubijeno je šest pripadnika VRS, dok su preostali, njih najmanje 21, koji su zarobljeni u rejonu Ćojluka, zatvoreni i držani u vojnom pritvoru u mjestu Pištaline, u kojem su mučeni i koji je obezbjeđivala vojna policija 511. brigade.

Odatle su ih u tri navrata u grupama izvodili i ubili na tri lokacije.

Kako se navodi u optužnici, Patković je u više navrata učestvovao u ubijanju zarobljenih boraca zajedno sa drugim optuženim, dok se Bužimkić tereti da, u svojstvu referenta za štabno-bezbjednosne i vojnopolicijske poslove, nije preduzeo nužne i razumne mjere da njemu podređeni pripadnici brigade budu kažnjeni.

Pošto su svi optuženi negirali krivicu, predmet će biti proslijeđen Sudskom vijeću, koje će zakazati početak suđenja.