latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:11 | Autor: Agencije

Glikman: Sljedeće sezone neće biti tima iz Dubaija u Evroligi

Direktor Evrolige Maršal Glikman izjavio je da uprkos proširenju koje je potrebno, naredne sezone tim iz Dubaija neće igrati u Evroligi, prenose evropski mediji.
Evroliga (Foto: RTS) -
Evroliga (Foto: RTS)

U intervjuu za izraelski portal Sports Walla izvršni direktor Evrolige Maršal Glikman je govorio o bliskoj budućnosti evropskog košarkaškog takmičenja.

- Moramo da proširimo ligu. Nemam magični broj, ali 18 nije dovoljno. Sljedeće sezone neće biti tima iz Dubaija u Evroligi. Imali smo mnogo razgovora sa njima u posljednje dvije godine, to je tema koja nas zanima. Ali ako se i desi, desiće se tek nakon što sve isplaniramo. To je ipak posebna situacija. Ako vam sada do Tel Aviva treba četiri sata, do Dubaija ćete letjeti sedam sati. Nije to lako. Tamošnje tržište raste. Ima para, tamo je ogromna dvorana, ali nema istorije i tradicije, nema lige, nema još ni tima. Voljeli bismo da košarka počne da se razvija tamo - izjavio je Glikman.

Pojedini evropski mediji izvještavaju da se Evroliga nalazi u velikoj krizi i da se pred njom nalazi jedan od najvažnijih trenutaka u istoriji takmičenja dugoj 23 godine.

Delegacija najvišeg menadžmenta i predstavnika 13 klubova (Barselona, Real, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, Efes, Fenerbahče, Makabi, Žalgiris, Armani, CSKA, Bajern i Asvel) posjetila je Dubai u oktobru prošle godine kako bi saznali više o svom potencijalnom partneru.

Glikman se u intervjuu osvrnuo na ideju da tim iz Dubaija prvo dobije mjesto u Evrokupu.

- Evrokup igraju zaista mali klubovi sa niskim budžetima i bilo bi teško tražiti od njih da lete u Dubai. A bilo bi lijepo vidjeti Dubai u evroligaškoj porodici. Bila bi to i politička poruka. Uživam da gledam Grke i Turke zajedno na terenu. Bilo bi sjajno da gledam i kako Izraelci igraju protiv Arapa iz Dubaija. Definitivno mislim da će London i Pariz u budućnosti biti u Evroligi. Prije par godina smo radili istraživanje sa kompanijom Diloit i vidjeli da je moguće povećati tržište u Njemačkoj, Francuskoj i Engleskoj - istakao je Glikman.

Direktor Evrolige je istakao da se nada i rješenju problema sa Međunarodnom košarkaškom federacijom.

- Neću da kritikujem prethodnike, Bartomeu mi je prijatelj, ali Bodiroga i ja pokušavamo sa novim pristupom. Sastali smo se sa ljudima iz Fibe, cijela situacija je komplikovana. Možda nećemo pronaći rješenje za narednu sezonu, ali razgovori protiču u odličnoj atmosferi. Јasno, mi nemamo poslovni interes da košarkaši igraju za svoje zemlje, ali oni to hoće i to je važno. Čak i u SAD to danas razumiju, za razliku od ranijih vremena. Sada je pitanje kako da dogovorimo kalendar, a to nije jednostavno. Ne znam odgovor, ali znam da postoji želja da se situacija riješi - zaključio je Glikman.

Bord Evrolige trebalo bi da održi sjednicu sredinom marta na kojoj će odlučiti da li će košarkaški klub Dubai zvanično biti uključen u najkvalitetnije evropsko klupsko takmičenje.