latinica  ћирилица
14/03/2023 |  14:24 ⇒ 17:14 | Autor: RTRS

Oskrnavljen spomenik srpskim žrtvama na Garavicama kod Bihaća

Spomenik u spomen području na Garavicama kod Bihaća, podignut u znak sjećanja na srpske žrtve koje su ustaše ubile tokom Drugog svjetskog rata, oskrnavljen je, objavilo je Udruženje Јadovno 1941.
Oskrnavljen spomenik u Garavicama (Foto: Facebook/jadovno) -
Oskrnavljen spomenik u Garavicama (Foto: Facebook/jadovno)

Kako su naveli, uz spomenik je napravljeno improvizovano sklonište za pse.

- Nedavno skrnavljenje spomenika srpskim žrtvama na Garavicama kod Bihaća je apsolutno neljudsko i anticivilizacijsko i o svemu će biti upoznato rukovodstvo Republike Srpske, rekao je Nebojša Kuštrinović, predsjednik Odbora "Garavice 1941", zaduženog za obilježavanje sjećanja na stradanja više od 12.000 Srba u Bihaću u Drugom svjetskom ratu.

Kuštrinović je naglasio da je, nevjerovatno, da je poslije svega uz spomenik napravljeno improvizovano sklonište za pse.

On je najavio da će sutra o svemu informisati predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, predsjedavajuću i srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, te predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića sa ciljem da se nešto preduzme da se ovakve neljudske stvari ne dešavaju.

- Preko Eparhije bihaćko-petrovačke informisaćemo i vlast Unsko-sanskog kantona o ovom neljudskom djelu. Јer to što se desilo jeste anticivilizacijski, s obzirom na to da se radi o spomeniku i grobovima nevinih ljudi stradalih od ustaške ruke i fašizma - rekao je Kuštrinović.