latinica  ћирилица
14/03/2023 |  15:23 ⇒ 15:23 | Autor: SRNA

Košarac: Semberija - nukleus razvoja poljoprivrede

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Semberiju treba snažnije promovisati kao nukleus razvoja poljoprivrede.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

Košarac je, nakon konferencije Područne privredne komore Bijeljina o temi "Zaštita geografskog porijekla i brendiranje domaćih proizvoda", izrazio zadovoljstvo da, osim Rogatice koja želi da brendira krompir, Trebinja koje želi da brendira sir iz mješine, postoji i inicijativa da se brendira i semberski kupus.

On je rekao novinarima da cijeni to što su vrijedni radnici obezbijedili određenu vrstu proizvoda i mapirali je u trgovačkim marketima i lancima, te istakao da je Republika Srpska značajnim podsticajnim mjerama pomogla proizvođačima.

- Ostaje da se vidi šta to može zajednički nivo u smislu koordinacije sa entitetskim strukturama. Tu vidimo šansu da zajedno u komunikaciji sa međunarodnim finansijskim organizacijama za poljoprivredu UN FAO /Organizacija za hranu i poljoprivredu/ prije svega, zagovaramo upravo brendiranje - naglasio je Košarac.

On je istakao da je potrebno primarno raditi na razmjeni iskustava, ali i na traženju finansijskih sredstava koja bi pomogla u brendiranju i zaštiti onoga što dolazi iz Republike Srpske.

- Sigurno je da ćemo u narednom periodu zajedno sa institucijama u Republici Srpskoj napraviti rekapitulaciju dijelova Republike Srpske koji žele da brendiraju svoje proizvode i pozvati nadležne institucije na nivou BiH koje moraju biti u funkciji onog što je interes Republike Srpske ili Federacije BiH - rekao je Košarac.

Sekretar Savjeta za poljoprivredu i prehrambenu industriju Privredne komore Bijeljina Željko Vidić rekao je da je današnji događaj jedan u nizu koje područna komora organizuje da smislenije predstavi proizvode 12 opština na području ove regije u smislu prekogranične saradnje sjeveroistočnog dijela Republike Srpske.

- Imajući u vidu sva dešavanja na našoj regiji u smislu prekogranične trgovine, razvoja turističkih potencijala, a tu pričamo i o Etno-selu "Stanišići", Banji Dvorovi, revitalizaciji ski-igrišta u Vlasenici, izgradnji turističkog kompleksa Busija u Loparama, sve to dovodi do velikog broja stranih gostiju, kojima je potrebno ponuditi kvalitetan, domaći, autentičan proizvod - rekao je Vidić novinarima.

On je naveo da su danas u Bijeljini i kolege iz Privredne komore Srbije - Regionalne privredne komore Leskovca, koji je najdalje odmakla u procesu brendiranja autentičnih proizvoda - leskovački domaći ajvar, sprža, ljutenica koja je u procesu i za koju su već našli svoje tržište širom regiona bivše Јugoslavije, pa i u Evropi, posebno kod dijaspore.

- Naša želja je da sva ta iskustva prenesemo i ovdje, da mi budemo taj okupljajući faktor za sve institucije /agrarni fondovi, opštinske uprave, ministarstva .../ da mi kao Privredna komoora budemo okupljajući faktor koji će uspjeti da sa ove regije iznjedri određeni broj proizvoda koji će moći da konkurišu takvim proizvodima iz Srbije i Hrvatske - rekao je Vidić.

On je dodao da se za područje ove regije mogu izdvojiti dva proizvoda već u procesu zaštite domaćeg porijekla - čuveni sir zarac sa Majevice i semberski kupus.

- Oba ova proizvoda su konkurisala kod Agencije za bezbjednost hrane, prošli su neke prve korake tako da očekujemo pozitivan ishod - istakao je Vidić.

On je napomenuo da je sama zaštita, kao krucijalan dio procesa, zaštita međunarodnih agencija u koordinaciji sa Agencijom za bezbjednost hrane, tako da se za sada očekuje brendiranje u nekom doglednom roku.

Vidić je rekao da će cio proces zaštite i brendiranja domaćih proizvoda biti finansiran iz različitih izvora - dio od samog udruženja i proizvođača, a postoje i fondovi za zdravu hranu.

- Pravilnikom o podsticajima u poljoprivredi je već predviđeno. U Vladi Srpske već postoje programi za to - dodao je Vidić.

Direktor Privredne komore Srbije za Јablanički i Pčinjski okrug, za jug Srbije Goran Јović rekao je da je ova privredna komora uspjela da zaštiti čak pet proizvoda, četiri imenom geografskog porijekla i jedan žigom.

Riječ je je o čuvanom leskvačkom roštilj-mesu, leskovačkem domaćem ajvaru koji, domaćoj leskovačkoj sprži.

- Žigom kvaliteta zaštitili smo leskovački roštilj i u toku je završatak zaštite leskovačke ljutenice - rekao je Јović i dodao da su riješili da višedecenijsko iskustvo koje imaju podijele sa Područnom privrednom komorom Bijeljine.

Nakon konferencije, kojoj su prisustvovali brojni učesnici iz Republike Srpske i Srbije, posebno iz Leskovca, Košarac je posjetio i kompaniju "Mega drvo".