latinica  ћирилица
14/03/2023 |  15:36 ⇒ 15:37 | Autor: RTRS

Gardisti iz Modriče i Bijeljine u humanoj misiji: Naše malo nekome znači puno (FOTO)

Regionalni odbori Udruženja Prve motorizovane gardijske brigade iz Modriče i Bijeljine organizovali su humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u Službi za transfuzijsku medicinu u Bijeljini.
Gardisti - Dobrovoljni davaoci krvi - Foto: RTRS
Gardisti - Dobrovoljni davaoci krviFoto: RTRS

- Prije nepune četiri godine smo formirali Udruženje gardista koje trenutno broji oko 1.200 članova, sa namjerom da otrgnemo od zaborava našu herojsku brigadu i evociramo uspomene na nju, jer biti gardista u tom izazovnom i teškom vremenu je za nas sve bilo na ponos i čast - navodi Dragan Marić gardista u ratu, a danas član Udruženja gardista.

Јedan od primarnih ciljeva udruženja, je i humanitarni rad članova udruženja.

- Tako smo, u susret formiranju, odnosno konstituisanju regionalnih odbora Udruženja gardista koji su proteklog vikenda održani u Bijeljini i Modriči, organizovali humanitarnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u Službi za transfuzijsku medicinu u Bijeljini. Naše malo, nekome može značiti mnogo, može značiti život. Inače, Regionalni odbori Sembersko – Majevičke regije i Dobojske regije, su dva odbora od ukupno devet regionanih odbora u sklopu našeg udruženja. Regionalni odbor Sembersko – Majevičke regije obuhvata članove Udruženja gardista iz Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Brčkog, Donjeg Žabara i Pelagićeva, dok Dobojski regionalni odbor obuhvata članove Udruženja gardista iz Doboja, Teslića, Petrova, Modriče, Broda, Stanara, Dervente i Vukosavlja - ističe Marić.

Udruženje Gardista Doboj

Garda je odigrala veoma značajnu ulogu u odbrani Srpskog naroda i Republike Srpske u proteklom odbrambeno otadžbinskom ratu i bila je angažovana uvijek na glavnim pravcima borbenih dejstava, bilo napadnih ili odbrambenih.

- Zato su gardisti za sebe govorili da nisu ničiji, misleći na matične opštine iz kojih su došli, već da su samo "Sinovi Srpske". Na žalost na tom putu, putu borbe i stradanja, poginulo je 118 gardista - poručio je Marić. 

Na regionalnim odborima izabrani su predsjednici, predsjednici skupštine regionalnih odbora, delegati ispred regionalnih odbora u budućem sazivu Skupštine udruženja gardista, kao i članovi budućeg saziva predsjedništva Udruženja gardista ispred regionalnih odbora.