latinica  ћирилица
14/03/2023 |  16:22 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Prednosti uspostavljanja slobodne zone grada Bijeljina i razvoj infrastrukturnih projekata (VIDEO)

Izostanak komunikacije Gradske uprave Bijeljina sa privredicima i republičkim institucijama prepreka je stvaranju novih privrednih i finansijskih aktivnosti na području Semberije - naglašeno je na Panel diskusiji Prednosti uspostavljanja slobodne zone Grada Bijeljina i razvoj infrastrukturnih projekata. Diskusiju je organizovala Narodna koalicija "Pokrenimo Bijeljinu".
Panel diskusija u Bijeljini - Foto: RTRS
Panel diskusija u BijeljiniFoto: RTRS

Realni sektor u Bijeljini zapošljava više od 16.000 radnika. U spoljnotrgovinskom prometu 2021. godine iz Semberije izvezeno je robe vrijednosti 250 miliona maraka. Međutim, privreda u Semberiji u protekle dvije godine stagnira, jer Gradska uprava ne sarađuje sa nadležnim institucijama - istakli su učesnici panela.

- Dvije godine nema apsolutno nikakve inicijative od strane Gradske uprave. Možda je gruba riječ koju ću reći, ali to je zločin prema ovim ljudima - rekao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH

Trebinje je oformilo prvu slobodnu zonu u Republici Srpskoj i u toku su radovi na njenoj izgradnji.

I zato je kaže Mirko Ćurić neophodno da lokalne zajednice pokrenu inicijativu prema Vladi.

- I dalje smo spremni i kao Republika Srpska prije svega, a i kao BiH da izađemo u susret i vidimo koji su to benefiti - da se ne plaća PDV na električnu energiju, na vodu, na bilo šta drugo, tako da treba da postoji inicijativa, bez lokalne zajednice je skoro pa nemoguće - naveo je Ćurić.

Da slobodne zone imaju veliki razvojni potencijal dokaz je i Zrenjanin.

- Ukoliko roba nije sa porijeklom ona se može uvesti u slobodnu zonu bez plaćanja carina i poreskih dažbina. Јedna velika olakšica je neplaćanje poreza na energente - istakao je Јovan Vukanović, zamjenik direktora Slobodne zone, Zrenjanin.

Poseban značaj za Semberiju ima izgradnja autoputa Beograd - Banjaluka. Otvaraju se perspektive za razvoj svih lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

- Smatramo da nemamo dovoljan nivo aktivnosti na lokalnom nivou i da lokalna zajednica danas trenutno ne prepoznaje razvojne šanse koje donose novi projekti - poručio je Nedeljko Ćorić, direktor ЈP "Autoputevi Republike Srpske".

Autoput od Bijeljine do Rače biće završen 2025. godine, a do 2027. dionica od Banjaluke do Beograda, što će Republici Srpskoj donijeti višestruku korist.