latinica  ћирилица
14/03/2023 |  16:29 ⇒ 16:41 | Autor: RTRS

Politiko: EU priprema zakon o stranim agentima, NVO zabrinute

EU priprema zakon kojim će natjerati nevladine organizacije, savjetovališta i akademske institucije da otkriju bilo kakav dio finansiranja izvan Unije, u okviru borbe protiv stranog uticaja u bloku, objavio je list "Politiko" pozivajući se na tri izvora.
Evropska unija - Foto: RTRS
Evropska unijaFoto: RTRS

Planirani zakon, koji je u veoma ranoj fazi, sličan je relevantnim zakonima u Australiji i SAD.

Јedan od anonimnih izvora izjavio je da verzija koja je planirana u EU vjerovatno neće biti usmjerena protiv pojedinaca, ali će natjerati komercijalne i neprofitne organizacije u EU da otkriju finansiranje koje se odnosi na transakcije kao što je plaćanje akademskih studuija.

"Politiko" piše da se očekuje se da zakon bude završen do kraja maja.

Evropa se posljednjih godina bori protiv operacija stranog uticaja, od onoga što je "Politiko" nazvao "ruskim hakerskim i kapanjama curenja podataka dizajniranim za promjenu ishoda izbora", preko kineskih grantova za univerzitete čiji je cilj, navodno, "oblikovanje retorike o ljudskim pravima", do najnovijeg skandala u Evropskom parlamentu u koji je, navodno, umiješan Katar.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je u septembru "paket za odbranu demokratije", čime je započet rad da zakonu o stranom uticaju koji predvodi potpredsjednik Evropske komisije za pitanja pravosuđa Vera Јurova.

Međutim, kritičari takav vremenski proračun nazivaju "nezgodnim", jer EU pojačava rad na prijedlozima baš u vrijeme kada su u Gruziji počeli protesti zbog sličnog zakona kojim bi se organizacije natjerale da se registruju kao "agenti stranog uticaja" ukoliko više od 20 odsto finansiranja dobijaju iz inostranstva. Zakon u Gruziji povučen je nakon protesta.

Zvaničnik Komisije ističe da se, očigledno, radi o osjetljivom pitanju i napominje da je sve u ranoj fazi prikupljanja informacija od širokog spektra aktera, kako bi se osiguralo to da se sve radi sa "ispravnim pristupom".

Pokazujući koliko je to osjetljivo pitanje, nevladine organizacije se bune oko preliminarnog upitnika poslatog u ime Komisije koji treba da bude uključen u procjenu uticaja koja bi trebalo da bude završena u aprilu, kao dio izrade zakona.

Prema primjerku upitnika, u koji je "Politiko" imao uvid, od ispitanika se već traži da detaljno otkriju izvore finansiranja izvan EU.

Pojedine nevladine organizacije izrazile su zabrinutost da bi lideri, u slučaju da Evropa nastavi sa izradom svoje verzije zakona koji je na snazi u SAD, mogli da koriste zakon za "suzbijanje prodemokratskih snaga" u svojim zemljama.

Јedan od zvaničnika najavio je da će Јurova kasnije ove sedmice održati niz sastanaka sa grupama civilnog društva, kako bi odagnala zabrinutost.