latinica  ћирилица
14/03/2023 |  17:30 | Autor: SRNA

Vlada Јapana donirala 65.000 evra za nabavku sanitetskog vozila i tri EKG aparata

U Sarajevu je danas potpisan Sporazum o finansijskoj donaciji Vlade Јapana Domu zdravlja "Kozma i Damjan" u Kozarskoj Dubici, a ukupna vrijednost donacije je 65.000 evra.
Donacija Јapana - Foto: RTRS
Donacija ЈapanaFoto: RTRS

- Dom zdravlja i Opština Kozarska Dubica su zajednički aplicirale na otvoreni poziv Vlade Јapana i nakon rigoroznog procesa selekcije koju vrši Vlada Јapana, projekat je odobren i došlo je do potpisivanja Sporazuma o donaciji. Opština Kozarska Dubica će snositi troškove PDV-a za nabavku sanitetskog vozila i tri EKG aparata - precizirao je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

On je naveo da će Dom zdravlja "Kozma i Damjan" provesti postupak javne nabavke.

- Ovo nije prva donacija naroda Јapana Kozarskoj Dubici jer se u Domu zdravlja još uvijek koriste aparati iz donacije od prije 10 godina. U lično ime i u ime građana Kozarske Dubice koristim ovu priliku da vam se zahvalim - izjavio je Reljić na konferenciji za novinare u Ambasadi Јapana u Sarajevu.

Reljić je podsjetio da su Dubičani ostvarili kontakte sa japanskim narodom još davne 1986. godine kada je rukometna reprezentacija Јapana, u okviru priprema za Svjetsko rukometno prvenstvo, odigrala prijateljsku utakmicu sa Rukometnim klubom Partizan (danas RK Kozara).

- Upravo je tada nastala zajednička fotografija tadašnje rukometne reprezentacije Јapana i našeg lokalnog kluba. Mi smo to sačuvali tu fotografiju i danas smo je poklonili izvanrednom i opunomoćenom ambasadoru Јapana u BiH, gospodinu Masamiju Kinefuchiju, u znak poštovanja, zahvalnosti i emocija koje vežu naš grad, japanski narod i japansku Vladu - rekao je Reljić.

Ambasadoru Kinefuchiju Reljić je poželio dug život i zdravlje, a japanskom narodu puno sreće, mira i prosperiteta.

Upućen je i zvaničan poziv amasadoru Јapana i njegovim saradnicima da posjete Kozarsku Dubicu.

Potpisivanju Sporazuma o donaciji Vlade Јapana u Sarajevu danas su prisustvovali i poslanik u Narodnoj Skupštini Republike Srpske Dragan Brdar, vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja "Kozma i Damjan" Vladimir Babić i šef opštinskog Odsjeka za privredu, investicije i razvoj Emir Kočan. Donacija je odobrena iz Temeljnog granta za projekte ljudske sigurnosti.