latinica  ћирилица
14/03/2023 |  17:41 ⇒ 20:45 | Autor: RTRS

Česte promjene vremena - sve puniji domovi zdravlja (VIDEO)

Od noćas nagla promjena vremena i znatno niže temperature u odnosu na današnja 23 stepena. Stalne temperaturne varijacije vremena nepovoljno utiču na zdravlje. Službe hitne pomoći su pune pacijenata sa kadrivalskularnim tegobama, glavoboljom, temperaturom.
Ambulanta - Čekaonica - Foto: RTRS
Ambulanta - ČekaonicaFoto: RTRS

Јutarnja temperatura spušta se nekoliko stepeni ispod nule, a tokom dana dostiže i preko 20 stepeni Celzijusa. Na ulici neko je u ljetnoj, a ima i onih koji ne odustaju od zimske garderobe. Većina se žali na zdravstvene tegobe, povišenu temperatura, pritisak, glavobolju, mučninu. Ljekari imaju pune ruke posla.

-Ove promjene vremena utiču na pacijente koji nas posjećuju Hitnu pomoć sa težom kliničkom slikom. Recimo tokom vikenda bilo je 339 pacijenata naravno računamo i one na terenu smo, kao i febrilnih stanja kod djece - kaže Nada Banjac, načelnik Službe hitne medicinske pomoći.

Posebno su ugroženi hronični bolesnici. I zato savjet ljekara - pridržavati se propisane terapije, obratiti pažnju na ishranu, posebno vitamine.

- Uvijek kada su ovakve promjene potrebna je laganija hrana, više voća i povrća, više tečnosti. Јoš imamo citrusa, limun i narandže ali obavezno tečnosti, da se rehidrira organizam - dodala je Nada Banjac.

Na stalne promjene vremena i temperaturne oscilacije utiču klimatske promjene. Zato imamo ekstremne toplotne talase, olujne vjetrove, jake padavine. A to donosi i viruse.

A na pojavu olujnog vjetra, već večeras, upozoravaju meteorolozi, na planinama je moguć i snijeg. Ono što nam ostaje jeste da se prilagodimo i slušamo savjete stručnjaka, jer kako najavljuju klimatolozi zbog globalnog zagrijevanja i zagađenja čekaju nas još veće promjene i temperaturni ekstremi.