latinica  ћирилица
14/03/2023 |  19:57 | Autor: SRNA

U Novom Sadu otvoreni "Antićevi dani"

U Novom Sadu danas je svečano otvorena sedmodnevna manifestacija "Antićevi dani" u čast čuvenog pjesnika Miroslava Mike Antića.
Novi Sad - Foto: RTRS
Novi SadFoto: RTRS

Otvaranju manifestacije u Gradskoj kući prethodili su polaganje vijenaca na pjesnikov grob i posjeta spomeniku u Dunavskom parku, saopšteno je iz novosadskog Kulturnog centra.

"Antićeve dane", koje organizuje Kulturni centar Novi Sad, otvorio je član Gradskog vijeća za kulturu Dalibor Rožić koji je istakao da Novosađani ime Mike Antića svaki put izgovaraju sa velikim poštovanjem, toplinom i zahvalnošću, jer je on najveći dio života utkao u njihov grad.

Prisutnima se obratio i pjesnik Blagoje Baković, ovogodišnji dobitnik nagrade "Miroslav Antić" kojem je ovo prestižno priznanje dodijeljeno za knjigu poezije "Nije to moja voda" u izdanju Srpske književne zadruge.

- Moram da zahvalim velikom Miki Antiću koji me je jednom davno prepoznao i pozvao među pesnike i sada, sa nebeske katedre, prepoznao i nagradio svojim besmrtnim imenom - naglasio je Baković.

Na ovogodišnji konkurs za nagradu "Miroslav Antić" prijavila su se 104 pjesnika.

Otvaranju "Antićevih dana" prisustvovali su predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predstavnici gradske vlasti, Srpske pravoslavne crkve i konzul Crne Gore Nevenka Ćirović.