latinica  ћирилица
14/03/2023 |  21:32 ⇒ 15/03/2023 | 09:01 | Autor: SRNA

Lajčak: Bez zajednice srpskih opština na KiM nema dogovora

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da Zajednica srpskih opština na Kosovu i Metohiji mora biti formirana i da bez toga nema dogovora.
Miroslav Lajčak  (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs) -
Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/bs)

Lajčak je istakao da ovaj put mora da se desi i to na osnovu onog što je dogovoreno 2013. i 2015. godine.

- Mi smo predložili 15 postojećih evropskih modela kao inspiraciju. Ne kao alternativu. Možda sporazumi iz 2013. odnosno 2015. godine neće dati odgovore na sva pitanja. Јa želim da tražimo inspiraciju od funkcionalnih evropskih modela - rekao je Lajčak za RTS.

Lajčak je dodao da evropski prijedlog govori o normalizaciji odnosa, a ne o kapitulaciji.

- Vjerujem da je naš prijedlog fer i da je koristan za Srbiju i za region, ja sam tu ne da mijenjamo istoriju nego da mijenjamo budućnost - rekao je Lajčak.

On je pojasnio da Zajednica srpskih opština još ne postoji, a to šta će imati treba da se dogovori Beograd sa Prištinom u okviru dijaloga, naravno na osnovu toga što je dogovoreno 2013. i 2015. godine.

- Treba niz detalja da se dogovori, treba statut da se predloži i da se obje strane dogovore oko statuta. Deset godina nije ispunjen dogovor, ali ovog puta biće, jer nećemo imati dogovor bez Zajednice - istakao je Lajčak.

Lajčak je napomenuo da je cilj sastanka u Ohridu, na kome je planirano da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastane sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem 18. marta u okviru dijaloga Beograda i Prištine, postizanje dogovora oko ispunjavanja sporazuma na osnovu evropskog prijedloga koji ima podršku svih članica EU.

Na pitanje da li normalizacija odnosa znači i priznanje, Lajčak je odgovorio da "o tome treba da se dogovore Srbija i Kosovo".

Osvrnuo se i na period kada je bio visoki predstavnik u BiH, za koju je rekao da nije uzor funkcionalnosti države.

- Danas tražimo rješenja koja će ubrzati evropski put ovog regiona. To je glavna razlika. Zato ne treba da tražimo inspiraciju od ratnih modela - rekao je Lajčak i dodao da je ponosan jer je BiH za vrijeme njegovog službovanja potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU.