latinica  ћирилица
15/03/2023 |  08:10 ⇒ 08:11 | Autor: SRNA

Suđenje Drekoviću - odbrana iznosi završne riječi

Pred Sudom BiH danas će odbrana generala takozvane Armije BiH Ramiza Drekovića, koji je optužen za ratni zločin nad srpskim civilima na području Kalinovika 1995. godine, iznijeti završne riječi.
Suđenje Drekoviću - Foto: RTRS
Suđenje DrekovićuFoto: RTRS

Na posljednjem ročištu, održanom 8. februara, tužilac Vladimir Simović je iznoseći završne riječi zatražio osuđujuću presudu i adekvatnu kaznu, istakavši da su dokazane bitne činjenice koje su temelj optužnice.

Dreković je optužen da je u svojstvu nekadašnjeg komandanta Četvrtog korpusa takozvane Armije BiH postupao suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civila za vrijeme rata.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Dreković je u proljeće 1995. godine izdao direktnu, strogo povjerljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području opštine Konjic da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima.

U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. godine ubijeno dijete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više djece i odraslih lica, te razoreno više objekata.