latinica  ћирилица
15/03/2023 |  09:22 ⇒ 09:23 | Autor: SRNA

Film "Ako te se sjetim jednom samo" - svjedočanstvo o životu Srba na Kosmetu

U Brčkom je promovisan film Mire Lolić Močević "Ako te se sjetim jednom samo", koji predstavlja svjedočanstvo o životu Srba na Kosovu i Metohiji - u enklavama, getu, progonu, obespravljenosti.
Brčko: Film "Ako te se sjetim jednom samo" - Foto: SRNA
Brčko: Film "Ako te se sjetim jednom samo"Foto: SRNA

Predrag Adamović, predsjednik Srbskog sabranja "Baštionik" iz Banjaluke u čijoj je produkciji rađen ovaj film, rekao je sinoć da su Srbi na Kosovu i Metohiji već decenijama najugroženiji narod.

- Ovaj film postao je snažna poruka, poziv svima koji ga pogledaju da se uključe u veliku akciju, u zajedničku borbu za očuvanje Kosova i Metohije kao srpske kolijevke. Cilj je povezivanje Srba, stvaranje svijesti da smo jedan narod i shvatanje važnosti uzajamnog pomaganja tamo gdje je najugroženije - istakao je Adamović.

On je naveo da trenutno južno od Ibra, u enklava, ima više od 50.000 Srba i da ih toliko ima i u sjevernom dijelu, ali da se mnogi iseljavaju i migriraju prema centralnoj Srbiji jer ne mogu da izdrže pritisak neprijateljskog albanskog okruženja i institucija samoproglašenog Kosova koji rade sve da Srbe protjeraju sa ovih prostora.

- Najbolja ilustracija je ovaj zločin koji se desio na Badnji dan u selu Štrpce kada je čovjek pucao na jedanaestogodišnjeg dječaka Stefana i optužen je za neovlašteno držanje vatrenog oružja i izazivanje opšte opasnosti. To je optužnica za koju se dobija manje od mjesec dana zatvora, a znamo da je riječ o klasičnom pokušaju ubistva, i to djeteta - ukazao je Adamović.

On je rekao da Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju mogućnost ni da bilo kome prodaju svoje proizvode, jer se uglavnom bave poljoprivredom, pogotovu u južnom dijelu, te da im ova i druge organizacije pomažu posredstvom Eparhije raško-prizrenske i humanitarne organizacije "Majka devet Јugovića".

Adamaović je napomenuo da je dokumentarni film "Ako te se sjetim jednom samo" nastao prošle godine kao izvještaj o tome šta je "Baštionik" radio na Kosovu i Metohiji u prethodne četiri godine, kome je davao pomoć, šta je od toga sve izgrađeno i urađeno.

On je rekao da je film prerastao tu svoju osnovnu ulogu i postao svjedočanstvo o životu Srba na Kosovu i Metohiji u enklavama, getu, progonu, obespravljenosti.

Adamović je podsjetio da je "Baštionik" pokrenuo trajni projekat "Zadužbina za Kosovo i Metohiju" za prikupljanje pomoći za Srbe na Kosmetu, koji se ne svodi samo na materijalnu pomoć, nego i na povezivanje Srba sa Kosova sa Srbima iz cijele BiH.

On je naglasio da je u okviru projekta uveden i trajni nalog i telefonski broj 17766 u M:tel mreži čijim pozivom se daruju dvije KM za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji.

Adamović je najavio da je Gračanica sljedeće mjesto u kojem će, u maju, biti prikazan ovaj dokumentarni film.

Miroslav Kovačević, član Konzervativnog kluba Brčko - organizatora promocije filma u saradnji sa "Baštionikom" i brčanskom Crkvenom opštinom, rekao je da je ovo film o najvećim srpskim junacima 20. vijeka koji ostaju i opstaju na vjekovnim ognjištima, čuvajući tako Kosovo i Metohiju za sve nas.

Kovačević je podsjetio da je sinoćnja promocija u brčanskom Administrativnom-kulturnom centru "Patrijarh srpski Pavle" bila treća, te da su prethodne dvije bile u Beogradu i Banjaluci.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić pokrovitelj je promocije filma, koji je rađen u produkciji Srbskog sabranja "Baštionik" i uz podršku Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.