latinica  ћирилица
15/03/2023 |  09:24 ⇒ 09:28 | Autor: sputniknews.com

Herš: SAD bi mogle da se umiješaju u sukob u Ukrajini u slučaju da kijevska vojska pretrpi neuspjeh

Američke snage mogle bi direktno da se umiješaju u ukrajinsku krizu u slučaju neuspjeha Oružanih snaga Ukrajine, rekao je Sejmur Herš, američki novinar i autor istrage o diverzijama na Sjevernim tokovima na sastanku američke nevladine organizacije "Komitet za republiku".
Ukrajina (Foto: EPA-EFE/MARIA SENOVILLA, ilustracija) -
Ukrajina (Foto: EPA-EFE/MARIA SENOVILLA, ilustracija)

Herš je primijetio da se situacija u Ukrajini za SAD može odvijati po scenariju vijetnamske kampanje, pošto, uprkos isporukama oružja, snage kijevskog režima možda neće izdržati.

- Kažu mi da će igra biti ovakva: ‘ovo je NATO, podržavamo NATO u ofanzivnim operacijama protiv Rusa’, što neće zavarati svijet, neće nas... Mi smo oni koji su u ratu sa Rusima. Ali zašto bismo to radili? - upitao je novinar.

Herš je podsjetio i na iskustvo bitke kod Staljingrada, kada je sovjetska armija uspjela da preokrene tok bitke.

- Zar zaista želimo da se petljamo sa ovim momcima? Mislim da ne. Nismo spremni - primijetio je on.

On smatra da se Amerikanci vjerovatno samo zavaravaju u vezi sa time šta se u Ukrajini dešava. Istovremeno je naglasio da Rusija u Ukrajini još nije ni upotrebila svoje "glavne snage".

Rusija upozorava NATO: Isporuka aviona Kijevu značiće direktno uključivanje u sukob u Ukrajini

Osim toga, publicista je, govoreći o prijetnji direktnog sukoba između SAD i Rusije na osnovu planova Vašingtona, prema njegovom mišljenju, posebno izdvojio formacije 82. i 101. vazdušno-desantne divizije američkih kopnenih snaga raspoređene u Evropu.

- Radi se o brigadama, ne o bataljonima, već o brigadama - istakao je Herš.

Prošle nedjelje je autor istrage o umiješanosti SAD u eksplozije na "Sjevernim tokovima" izjavio da je administracija američkog predsednika DŽozefa Bajdena u spoljnoj politici vođena mržnjom prema predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i komunizmu.

O zapadnoj verziji eksplozije na gasovodima

Herš smatra da verzija dizanja gasovoda "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok 2" u vazduh od strane neke "proukrajinske grupe", koju je nedavno dao list Njujork tajms, pozivajući se na predstavnike američke obavještajne službe, predstavlja "sumanutu priču".

Istovremeno je naveo da zna mnogo više o diverziji na gasovodima nego što može da kaže.

- Znam o tom mnogo više nego što mogu da pričam. Јednostavno ne mogu da širim priču o tome. Ponekad pomislim da je aktuelni predsjednik (Sjedinjenih Američkih Država DŽozef Bajden) izgubio svoju obaveštajnu zajednicu - dodao je Herš.

Nebenzja: Njemačka, Švedska i Danska odbile da sarađuju u istrazi napada na "Sjeverni tok"

S tim u vezi, on je primijetio da su američke obavještajne agencije "nahranile" američku štampu "ovom sumanutom pričom" o mogućoj umiješanosti proukrajinske grupe u podrivanje gasovoda. Novinar je objasnio da to nema nikakvog smisla, jer neki aktivisti-diletanti jednostavno nisu mogli da izvedu operaciju takvog stepena složenosti.

Incidenti na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda "Sjeverni tok" i "Sjeverni tok 2" otkrivena su 26. septembra 2022. godine. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operator "Sjevernog toka", kompanija "Nord strim AG", saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće ocijeniti kada će oni biti popravljeni.

Dobitnik Pulicerove nagrade Simur Herš u februaru je objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima "Sjeverni tok 1" i "Sjeverni tok 2". U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vježbi "Baltops" u ljeto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod cjevovoda "Sjevernog toka", koji su Norvežani aktivirali tri mjeseca kasnije.

Nakon toga je list Njujork tajms, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici naveli da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umiješanosti ruskih vlasti u napade na gasovode Sjeverni tok i da novi obavještajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

Ranije je britanski list Tajms objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedjelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umiješanost u sabotažu na gasovodima Sjeverni tok 1 i Severni tok 2.

Njemački list Cajt pisao je da su njemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima Sjeverni tok, a da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.