latinica  ћирилица
15/03/2023 |  09:53 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

NSRS o Izvještaju o poslovanju Investiciono-razvojne banke (VIDEO)

U Narodnoj skupštini Republike Srpske u toku je rasprava o Izvještaju o poslovanju Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i fondova za 2021. godinu, sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora.
Sjednica NS RS (foto:NSRS) -
Sjednica NS RS (foto:NSRS)

>>> Prenos NSRS gledajte na RTRS plus i na našem portalu. <<<

Ukupni plasmani Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u 2021. godini iznosili su 159,5 miliona KM, što je za 32 odsto više u poređenju sa planskim okvirom za tu godinu, rekao je direktor jednog od sektora u ovoj banci Mirko Bošnjak.

Prezentujući u Narodnoj skupštini izvještaj o poslovanju IRB-a i fondova za 2021. godinu sa izvještajem nezavisnog spoljnog revizora, Bošnjak je rekao da je putem 864 kredita odobreno ukupno 133,4 miliona KM.

Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmotrili su Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske kojim su propširene djelatnosti fonda, među kojima je odobravanje zajmova.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi intenzivnije podrške privrednim društvima u Republici Srpskoj s obzirom na postojeće globalne poremećaje na tržištu.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske proširene su djelatnosti fonda, među kojima je odobravanje zajmova.

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi intenzivnije podrške privrednim društvima u Republici Srpskoj, s obzirom na postojeće globalne poremećaje na tržištu, piše u obrazloženju zakonskog rješenja koje Narodna skupština Republike Srpske razmatra po hitnom postupku.

Prethodno je razmotren Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece – po hitnom postupku.

Bukejlović je u svojoj završnoj riječi naveo da prijedlogom nije predviđeno javno objavljivanje ovog registra. On je rekao da prijedlogom zakona nije predviđeno javno objavljivanje ovog registra jer bi to imalo posljedicu ne samo za počinioce ovih krivičnih djela, već bi predstavljalo cijelu stigmatizaciju njega i članova njegove porodice.

Bukejlović je istakao da se podaci iz registra mogu dati organima, organizacijama, ustanovama i udruženjima koja u obavljanju poslova iz svoje nadležnosti ostvaruju neposredni kontakt sa djecom, ako za to postoji opravdan interes. Istakao je da se ovaj zakon donosi radi zaštite djece od seksualne zloupotrebe i iskorištavanja, te preventivnog djelovanja - da spriječi da pravosnažno osuđena lica za ova krivična djela ponovo ne izvrše isto ili slično krivično djelo.

Šef kluba poslanika SNSD-a Igor Žunić smatra da  treba pojačati nadzor nad osuđenim pedofilima i onima koji izađu iz zatvora kako ne bi ponovili isto krivično djelo. Upozorio je da bi javno objavljivanje registra moglo dovesti do osvete roditelja djece koja su doživjela određenu traumu.

Poslanik SDS-a Milan Petrović smatra da lica koja su počinila krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece treba da budu doživotno osuđena.

Poslanik Liste "Za pravdu i red" Zagorka Grahovac smatra da ovaj registar ne bi trebalo da bude javno objavljen, jer bi ova lica bila javno linčovana.

Poslanik SDS-a Maja Dragojević Stojić mišljenja je da registar treba apsolutno da bude javan, jer pedofili ne smiju biti anonimni.

Šef poslaničkog kluba PDP-a Igor Crnadak smatra da registar pedofila treba da bude javan i založe se za maksimalne kazne zatvora za pedofile, jer je u većini slučajeva djeci koja su doživjela takvu traumu uništen život.

Šef Kluba Demosa Spomenka Stevanović smatra da registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece treba da bude javan.

Poslanik SNSD-a Ranka Perić Romić smatra da u Prijedlogu ovog zakona treba jasno definisati da li će registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece biti javno objavljen.

Poslanik Pokreta za državu Andrea Gajić smatra da nije dovoljno samo donijeti zakon, već treba konstantno pratiti njegovu primjenu u praksi.

Poslanik PDP-a Diana Čekić rekla je da je ovaj zakon dobar i da će u značajnoj mjeri zaštititi djecu od svih vrsta zloupotreba u Republici Srpskoj.

Poslanik liste "Za pravdu i red" Đorđe Vučinić smatra da ovaj registar ne bi trebalo da bude javan, ali da počinioci ovog krivičnog djela moraju snositi sve zakonom predviđene sankcije. 

Ministar pravde Miloš Bukejlović rekao je da je u registar lica pravosnažno osuđenih za seksualnu zloupotrebu i iskorištavanja djece planiran upis lica koja se vode u krivičnoj evidenciji kod nadležnog organa Srpske, ali i pravosnažno osuđena u BiH ili drugim zemljama.

Bukejlović je obrazložio da se Prijedlogom zakona o posebnom registru nastoji obezbijediti veća zaštita djece.

Prethodno je razmatren Prijedlog programa rada Parlamenta za ovu godinu.

U zakonodavnom dijelu predviđena su 64 akta i to u prvom kvartalu ove godine razmatranje 12 akata, u drugom 14, 20 u trećem i 18 u četvrtom kvartalu.

Narodni poslanik i član predsjedništva Socijalističke partije Srpske, Milan Milaković, izjavio je da je poslanička grupa ove partije predložila amandman na Program rada NSRS za 2023. godinu u cilju izmjene pozitivnog zakonodavstva, kako bi na detaljniji i afirmativniji način bila regulisana upotreba i isticanje zastave Republike Srpske i drugih simbola.

Biće razmatrani i Prijedlog zakona o gradu Prnjavor, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.