latinica  ћирилица
15/03/2023 |  10:34 ⇒ 14:00 | Autor: SRNA

Ponovo odgođeno ročište za zločine u Dobrovoljačkoj

Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih za zločine nad pripadnicima ЈNA i civilima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 3. maja 1992. godine, odgođeno je zbog zdravstvenog stanja jednog od optuženih, rečeno je za Srnu u ovom sudu.
Optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj ulici - Foto: SRNA
Optuženi za zločine u Dobrovoljačkoj uliciFoto: SRNA

Ganićev advokat Lejla Čović rekla je ranije da je ročište, koje je bilo zakazano za danas, odgođeno iz nepoznatih razloga.

- Samo su nas obavijestili da je ročište odgođeno, ali nam nisu rekli razloge - navela je Čovićeva.

Za napad na kolonu, ubistva, ranjavanje i zlostavljanje pripadnika ЈNA i civila optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hasan Efendić, Hamid Bahto, Fikret Muslimović, Јusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško, koji su obavljali visoke političke, vojne i policijske dužnosti.

Na ročištu održanom 22. februara svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su ga nakon zarobljavanja iz kolone u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u prostorijama FIS-a tukli nogama i puškom u više navrata i da posljedice tog premlaćivanja trpi i danas.

Svjedok, kome je Sudsko vijeće odobrilo da mu se u javnosti ne otkriva identitet, rekao je i da je od stresa za kratko vrijeme osijedio, da i danas često ne može da spava i da mu vraćaju traumatične slike koje je preživio.